Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Euroopan unionin osarahoittama
Keski-Suomen liitto

Suon tarina kertoo sydänsuomalaisesta sielusta

Sydänsuomalaisesta suosta kumpuaa alueen historia mystisine tarinoineen. Nyt tuo mystiikka valjastetaan myös alueen matkailun käyttöön.

”Sydänsuomen suon laulu” syntyi alueen matkailutoimijoiden yhteistyönä Viitasaarella järjestetyssä työpajassa. Työpajan ohjasi Anne Kalliomäki, Tarinakone Oy:stä. Kuva: Jenni Leppilahti

 

Suon laulu kutsuu syvemmälle suomalaisuuteen

Mistä Sydänsuomi tunnetaan? Mikä on sen yhdistävä tekijä? Muun muassa näitä teemoja on pohdittu, kun Sydänsuomessa-alueen matkailua on kehitetty eteenpäin. Alueella on pieniä ja persoonallisia matkailuyrittäjiä, joille monille luonto on tärkeä elementti palveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa. Luonnolla erottautuminen matkailussa voi olla kuitenkin haasteellista.

Sydänsuomessa haasteeseen on tartuttu koko matkailutoimijajoukon voimin. Viitasaarella pidetyssä tarintatyöpajassa työstettiin alueelle omaa ydintarinaa, sitä tarinaa, josta kaikki kumpuaa, menneet ja tulevat. Yhteiseksi nimittäjäksi alueelle löydettiin perisuomalainen suo, joka puettiin upeaksi tarinaksi tulevalle matkailun kehitystyölle. Sydänsuomen suo kietoo matkailijat jatkossa upeisiin tarinoihin ja houkuttelee kävijät niihin linkitettyihin palveluihin.

Sydänsuomessa-alueen ydintarina ”Sydänsuomen suon laulu” julkistettiin osana alueen uutta viestintä- ja brändisuunnitelmaa Kyyjärvellä 28.5.2024. 

Sydänsuomen suon laulu

Hiljaiset aamut, kesäisin kuumat ja talvisin kylmät päivät ja hitaat siniset illat. Suon laulu kuuluu pohjoisesta Keski-Suomesta. Se hymisee hiljaa aamun usvassa, pulppuaa kauniissa keskipäivässä ja kaikuu puuttomassa maisemassa kohti metsäisiä erämaita aina järville ja valtateille asti. Suomalaisen suon laulu kuljettaa aikojen taakse salaperäisille suomaille. Täällä kaikki arvokas on tallessa. Paikka on täynnä tunnetta ja elämää.

Suomalaisesta suosta on vaiettu. Sen on annettu jäädä unholaan, merkitystä jopa toisinaan vähätelty. Salaisuutta on varjeltu Suomen sydämessä. Mutta nyt suo ei enää vaikene. Pohjoisen Keski-Suomen suo laulaa nyt tarinaa sisusta, vedestä ja valosta, suomalaisesta ihmeellisestä voimasta, suomaiden salaisuudesta.

Suomailta kuuluvat nyt loitsut ja taiat: ”Suosta olet sinä syntynyt, suomalainen ihme, pohjoisessa Keski-Suomessa on sydämesi, suo, joka pulputtaa, suo, joka kertoo suomalaisten tarinaa, suo, joka luo elämää, ja laulaa lauluja metsiemme paljasjalkaisista lapsista, suomaan eletystä elämästä, päivistä menneistä, päivistä, jotka ovat vasta tulossa.

Suomi on suomaata. Maa on syvää, pulppuavaa ja uutta synnyttävää. Luomme tummista sävyistä, pimeästä ajasta uutta ja nousemme uuteen aamuun aina suomme, syvän maan kautta. Valo, jota koet erämaassa suon äärellä, on pohjoista valoa. Suon tuoksut ottavat valtaansa, elvyttävät väsynyttä. Pehmeät tupasvillat heiluvat tuulessa vilkuttaen tulijan tervetulleeksi. Pörriäiset lentävät illan hämärässä tanssien suon yllä. Aamuisin linnut herättävät uuteen päivään luonnollisen lempeästi. Metsäpeura johdattaa kulkijansa mystiselle matkalle oman sisimpänsä äärelle.

Suon laulu kutsuu syvemmälle suomalaisuuteen, juurille, syvemmälle maahan, kohti aitoa ja alkuperäistä. Suon villi voima luo alueelle uutta joka päivä. Täällä synnytetään uutta ja luodaan huomista. Täältä löytyy heimojen sinfoniaa, avoimuuden sanomaa ja yhteistä säveltä. Suon voima on läsnä kaikessa.

Sydänsuomen ihmiset luovat elämyksiä, jotka voimaannuttavat. Suon laulu jää soimaan vierailijan sydämeen. 
Nämä toimenpiteet Sydänsuomessa mahdollistaa Sydänsuomen luontomatkailun kasvuohjelma -hanke, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Rahoituksen myöntää Keski-Suomen liitto.