Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Euroopan unionin osarahoittama
Keski-Suomen liitto

Salamajärven kansallispuisto, Sydänsuomen aarre

Suon laulu kuuluu pohjoisesta Keski-Suomesta, Sydänsuomesta. Salamajärven kansallispuisto on eteläisen Suomen laajin erämaa-alue, jonka alueella sijaitsee suuria aapasoita ja koskemattomia metsälampia. Kivikautisten eränkävijöiden jalanjäljissä voi vaeltaa nevoilla ja aarniometsissä kulkevilla vaellusreiteillä kuin tuhansia vuosia sitten. Sydänsuomen lailla kansallispuistommekin on pieni ja idyllinen, ja siellä on kaikki tärkeä tallessa ja turvassa.

Kansallispuiston soista merkittävin on Heikinjärvenneva, jonka luontotornista voi tarkkailla keväisin heräävän suon huumaa ja runsaan kahlaajalinnuston, kurkien, metsähanhien ja laulujoutsenten elämää nevalla. Merkittävin metsäluontoa edustava alue on Koirajoen aarnialue, jossa viihtyvät monet pikkulintulajit, kuten peippo, pajulintu ja hippiäinen.

Metsäpeura on tuttu näky Salamajärven kansallispuistossa ja Sydänsuomen suomailla. Kuva: Juha Sahlgren

Vaella metsäpeuran valtakunnassa

Pehmeät tupasvillat heiluvat tuulessa vilkuttaen tulijan tervetulleeksi. Varhaisena kesäaamuna retkeillessä voi nauttia pikkulintujen upeasta konsertista. Kansallispuiston upeaan luontoon pääsee tutustumaan lukuisilla, eripituisilla reiteillä, alkaen 2 kilometrin pituisesta Vasan kierroksesta aina 58 kilometrin pituiseen Hirvaan kierrokseen. Jos on onnea matkassa, voi reitin varrella nähdä puiston nimikkoeläimen, uljaan metsäpeuran, joka asustaa kansallispuiston soilla ja metsissä. Metsäpeura johdattaa kulkijansa mystiselle matkalle oman sisimpänsä äärelle auttaen löytämään lempeyden itseään kohtaan. Vaellusreittien varrella on autiotupia ja laavuja, joissa voi yöpyä luonnon ympäröimänä, tähtitaivaan alla.

Majoitusta on tarjolla ihan lähellä vuokratuvissa ja puiston keskellä sijaitsevalla Koirasalmen Luontotuvalla, joka on monipuolinen opastuskeskus palveluineen.  Luontotupaa ympäröivät Koirajärvet ovat olleet tärkeitä kalapaikkoja jo ikiajoista lähtien. Nykyään Koirajärvet ovat suosittuja virkistyskalastuskohteita, joista saa taimenta ja siikaa. 

Salamajärven kansallispuistossa voi retkeillä omatoimisesti ja lyhyemmillä reiteillä sekä luontopoluilla voi seikkailla myös lasten kanssa luontoon tutustuen ja välillä nuotiopaikalla evästaukoa pitäen. Lisäksi tarjolla on mitä monipuolisin valikoima sekä perinteisempiä patikointi-, maastopyörä-, hiihto- ja melontaretkiä että uudempia vaellusretriittejä ja hyvinvointiretkiä.

Voimaannu metsänhenkien mailla

Suon tuoksut ottavat valtaansa, elvyttävät väsynyttä. Terveysmetsäretkellä tai metsäkylvyssä sukelletaan metsän syliin saaden irtiottoa kiireisestä arjesta ja löytäen uutta voimaa luonnon keskeltä. Kansallispuiston historiaan ja luontoon voi tutustua tarkemmin erityisesti tätä varten järjestettävillä retkillä.  Kivikauden asuinpaikkojen, tervanpolttohautojen tai savottakämppien historia avautuu silloin aivan uudella tavalla. Metsänhenkien mailla vaelletaan muinaisten tarujen ja loitsujen siivittämänä. 

            Metsähenkien mailla -retki kuuluu osaksi Syvänmaa-tuoteperhettä. Kuva: Anne Kalliola

Syksyisin erämaissa ovat tarjolla runsaat marjasadot ja hillat sekä karpalot odottavat poimijaansa soilla. Kunnes myöhemmin syksyllä luonto vaipuu talviuneen. Silloin voi kokea täydellisen hiljaisuuden ja marraskuisena päivänä, hämärän hyssyssä retkeillessä voi kuvitella nähneensä metsänhaltian tai menninkäisen vilahtavan puiden lomassa.  Ehkäpä ne asustavat vanhoissa tervahaudoissa tai suoniittyladoissa, joita on alueella vielä nähtävissä entisaikojen asujien jäljiltä.

Suon laulu jää soimaan vierailijan sydämeen.  Se kutsuu syvemmälle suomalaisuuteen ja omiin juuriin. Sydänsuomessa voit todella kokea jotain aitoa ja alkuperäistä supisuomalaista suomaata ja voimaannuttavia elämyksiä.

Lisää tietoa Salamajärven kansallispuiston tarjonnasta

Kansallispuiston monipuolisesta retkitarjonnasta sekä muista palveluista löytyy lisätietoa Metsähallituksen Luontoon.fi -sivuilta osoitteesta: https://www.luontoon.fi/salamajarvi/palvelut/yhteistyotahot

Syvänmaa-tuoteperheen tuotteet ostettavissa täältä: Syvänmaa (johku.com)