Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Euroopan unionin osarahoittama
Keski-Suomen liitto

Sydänsuomen lukioista laadukasta opetusta ja erikoistumisen mahdollisuuksia

Yhteishaku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen alkaa helmikuussa. Aina ei kannata mennä merta edemmäksi kalaan, sillä Sydänsuomen omat lukiot tarjoavat hengästyttäviä mahdollisuuksia.

Lukio-opintoja ei ole pakko suorittaa pulpetissa istuen: Sydänsuomessa valkolakkia voi tavoitella hiihtämällä, pelastamalla, musisoimalla, biotalouteen tutustumalla ja kansainvälisten opiskelukavereiden kera.

Koulutuksen keskittyminen tarkoittaa maaseudun osalta pahimmillaan sitä, että opintojen perässä kaupunkeihin siirtyvät nuoret eivät enää palaa takaisin maaseudulle perustamaan perhettä ja tekemään töitä.

Siksi on tärkeää pitää omien opinahjojemme lippua korkealla: Sydänsuomen lukiot tarjoavat harvinaisen monipuolisen kattauksen myös erikoistumisen mahdollisuuksia pienissä ja kotoisissa lukioissa.

KARSTULA SATSAA BIOTALOUTEEN

Kaikki lukiolaiset suorittavat JAMK:n avoimen AMK:n kautta kuuden opintopisteen verran biotalousopintoja kontaktiopetuksena Tarvaalan Biotalousinstituutissa. Haluamme ohjata opiskelijoitamme toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja huomaamaan biotalouden laajat mahdollisuudet ilmastonmuutoksen torjumisessa ja vastuullisen yrittäjyyden vahvistamisessa.

Ykköset suorittavat Havaintoja biotaloudesta -opintojakson (2 op), jossa perehdytään biotalouden eri osa-alueisiin ja kestävään kehitykseen. Kakkoset tutustuvat Design Thinking -ongelmanratkaisumalliin InnoFlash -opintojaksolla (2 op) ja pohtivat tiimityönä ratkaisuja yhteistyöyritykseltä tulevaan toimeksiantoon. Kolmoset tekevät projektiopintoja (2 op) osana Future Factory -opintokokonaisuutta ja oppivat työelämässä tarvittavia taitoja erilaisten projektien suunnittelemisessa ja toteuttamisessa. Opintojaksoon liittyy toimeksianto yhteistyöyritykseltä jonkin työelämälähtöisen projektin suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi.

Kannustamme yrittäjyyteen ja pyrimme lisäämään tuntemusta paikallisista yrityksistä järjestämällä yrittäjien minimessuja lukiolla yhteistyössä Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy:n kanssa.

KINNULA KANSAINVÄLISTYY

Kinnula on ensimmäinen lukio Keski-Suomessa, joka on aloittanut yhteistyön Finest Futuren kanssa. Finest Future opettaa nuorille suomen kieltä nuoren kotimaassa, sen jälkeen nuoria houkutellaan Suomeen suorittamaan ylioppilastutkinto tai ammatillinen koulutus. Kun kieli on hallussa, koulutus on ilmaista.

Vuonna 2022 Kinnulalla oli kiintiö 10 kansainväliselle nuorelle. Tänä vuonna nuorten määrä mahdollisesti kolminkertaistuu. Koululaisia Kinnulaan on tullut muun muassa Vietnamista, Venäjältä ja Myanmarista. Kansainvälisen lukion tavoitteena on kotouttaa nuoria jatkamaan Suomessa opintoja ja työskentelyä. Myös nuoret eri puolilta Suomea ovat tervetulleita opiskelemaan kansainväliseen ilmapiiriin!

VIITASAARI PELASTAA JA MUSISOI

Lukiolainen Vilma Ojanperä kertoo kokemuksiaan musiikkipainotteisesta lukiosta: ”Musiikkilinjan opinnot ovat tosi hyviä, musiikki on myös rakas harrastus ja se tuo virtaa tavalliseen lukio-opiskeluun. Musiikkilinjalla kursseja on soittamisesta sävellykseen ja sanoitukseen. Me tehdään erilaisia projekteja ja opetus toteutetaan sen mukaan, millainen porukka taitoineen kurssilla on. Linjalaiset saavat valita maksuttomana musiikkiopistosta yhden pää-ja sivuaineen ja opiston opinnot huomioidaan lukiossa soveltavina kursseina. Viitasaaren lukio on juuri sopivan kokoinen, kaikki otetaan yksilöinä huomioon, ihmiset ja käytännöt tulevat nopeasti tutuiksi. Opetus on tasokasta ja meillä on täällä hyvät edut, esimerkiksi koulupäivän aikana hyppytunneilla kuntosalilla ja uimahallissa voi käydä maksutta.”

Lisäksi Viitasaaren erikoisuutena on Suomen ensimmäinen pelastus- ja turvallisuuslinja. Erikoisopinnot pohjautuvat valtakunnalliseen koulutusohjelmaan ja pätevöittävät toimimaan sammutushenkilön tehtävissä koko Suomessa. 75% linjan opinnoista suoritetaan käytännön tehtävinä, joissa opitaan toimimaan oikein hätätilanteissa. Erikoislukio antaa hyvän pohjan hakea esimerkiksi Pelastusopistoon.

PIHTIPUDAS ON SUOMEN MONIPUOLISIN

Pihtiputaan lukio tarjoaa opiskelijoilleen monipuolisen kurssivalikoiman ja korkeatasoisen opetuksen ja on kokoluokassaan Suomen monipuolisin. Vuodesta 1995 alkaen lukio on erikoistunut lentopalloon ja hiihtoon. Myöhemmin mukaan tuli musiikkilinja sekä uusimpina heittolajien linja sekä partio- ja johtajalinja. Linjaopintoina voit suorittaa kolmen vuoden aikana 16 lukiokohtaista kurssia. Pihtiputaan monipuolinen valikoima on vetovoimatekijä kunnalle ja lähes puolet sen opiskelijoista tuleekin muilta paikkakunnilta: Pihtiputaalla on 90 opiskelijaa, joista 40 on ulkopaikkakuntalaisia. Noin 50 opiskelijaa on valinnut erikoistuvan linjan.

Pihtipudas tarjoaa opiskelijoilleen etuja myös aterioinnin, kotimatkojen ja vapaa-ajan vieton osalta: tutustu tarkemmin oheisista linkeistä!