Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Euroopan unionin osarahoittama
Keski-Suomen liitto

Kyyjärvi tarjoaa perheille maksutonta varhaiskasvatusta

Samalla kun osassa Suomea varhaiskasvatuksen järjestäminen on kriisiytynyt, Sydänsuomessa nokitetaan panoksia ja houkutellaan asumaan seudulle laadukkaan ja maksuttoman varhaiskasvatuksen avulla.

Vanamo ja Seela tykkäävät päiväkodissa erityisesti jumppahetkistä. Myös palapelin kasaaminen on mukavaa yhteistä tekemistä.

Erityisesti pääkaupunkiseutu on suistunut suoranaiseen varhaiskasvatuskriisiin. Päteviä työntekijöitä ei päiväkoteihin löydy ja ne vähätkin vaihtuvat niin tiheästi, ettei lapsille ehdi muodostua päivähoitopaikkaan pysyviä luottoaikuisia. Pahimmillaan vanhempia pyydetään pitämään lapsia kotona työntekijäpulan vuoksi – tai vanhemmat eivät itse enää uskalla lapsia päiväkoteihin viedä.

Sydänsuomen vinkkelistä tilanne vaikuttaa kaukaiselle painajaiselle. Lasten ryhmät Sydänsuomen kunnissa ovat kohtuullisen kokoisia ja toistaiseksi varhaiskasvattajia vakituisille paikoille on saatu päiväkoteihin mukavasti – toki sijaisista alkaa Keski-Suomessakin olla pulaa.

Kyyjärven kunnassa onkin ryhdytty miettimään, voisiko laadukas ja jopa maksuton varhaiskasvatus olla vetovoimatekijä, joka saa oravanpyörään uupuneet perheet tekemään muuttopäätöksen. Sydänsuomessa lapset saavat edelleen nauttia laadukkaista ja yksilöllisistä varhaiskasvatuspalveluista.

VÄESTÖTAPPION TAKLAAMISEKSI UUSIA KONSTEJA

Kyyjärvellä on uusi yhtenäiskoulu päiväkoteineen: kunnassa halutaan pitää koulusta ja koululaisista kiinni ja houkutella kuntaan uusia perheitä maksuttomalla varhaiskasvatuksella.
– Tämä ei ole mikään kokeilu, vaan ihan vakituinen juttu. Kyyjärvellä on Keski-Suomen alhaisin työttömyys, me haluaisimme vaikuttaa siihen, että ihmisten kannattaa aina ottaa työtä vastaan, kertoo päätöksen taustoista kunnanjohtaja Tiina Pelkonen.

Pelkosen mukaan kunnan päättäjät pitivät itsestäänselvänä, että uusia konsteja on yritettävä muuttotappion hidastamiseksi.
– Suurin osahan meidänkin kunnan väestötappiosta selittyy kuolleisuudella, syntyvien lasten ikäryhmät ovat hyvin pieniä, alle kymmenen lasta vuodessa. Naapurimaakunnassa sijaitsevassa Soinissa on saatu alle vuodessa todella hyviä tuloksia maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksesta perheiden muuttoaktiivisuuteen, kertoo Pelkonen.

KUNTA TUKEE PERHEITÄ MAKSUTTOMUUDELLA

Varhaiskasvatusjohtaja Heli Auranen kertoo, että kyyjärviset perheet ovat ottaneet päätöksen ilolla vastaan.
– Vanhemmille ja huoltajillehan tämä on erinomainen asia. Monessa perheessä koetaan tällä hetkellä konkreettisesti paine, mikä syntyy kaikkien kustannusten noustessa. Tämä on signaali perheille, että Kyyjärven kunta tukee perheitään.

Aurasen mukaan varhaiskasvatus noin 40 lapsen päiväkodissa on hyvin kilpailukykyistä kuntien välisessä tarkastelussa. Yhtenäiskoulun yhteyteen sijoittuvan päiväkodin pihapiirissä on niin liikuntahalli, luistelukaukalo kuin metsä, jossa lapset retkeilevät.
– Täällä on lapsilla hyvä olla. Meillä on hyvät puitteet ja ammattitaitoinen henkilöstö. Kaiken kehittämisen tavoitteena on luoda jokaiselle lapselle lämminhenkinen ja turvallinen kasvuympäristö, jossa lapsella on mahdollisuus osallistua, ilmaista itseään ja saada kehityksensä mukaista hoitoa, kasvatusta ja opetusta.