Nelostietä Viitasaarta kohti tultaessa tunnettu maamerkki on Hännilänsalmen silta, jonka molemmin puolin aukeavat Keitele-järven näkymät. Viitasaaren satamaan pääsee veneellä Lahdesta saakka.
Kaunis Viitasaaren kaupunki sijaitsee kirkkaana kimmeltävän Keitele-järven ympäröimänä Sydänsuomessa. Sijainti keskellä Suomea Järvi-Suomen alueella on erinomainen ja liikenneyhteydet ovatkin hyvät kaikista ilmansuunnista, juuri Viitasaarella risteävät Lissabonista Hammerfestiin kulkeva Nelostie (E75) ja Atlantin rannalta Mo I Ranasta Petroskoihin ulottuva Sininen tie. Nelostietä etelän suunnasta Viitasaaren keskustaa kohti tultaessa tunnettu maamerkki on Hännilänsalmen silta, jonka molemmin puolin aukeavat Keitele-järven näkymät. Vuosisatojen ajan kulkureittinä käytettiin ensisijaisesti vesistöjä, kun teitä ei vielä ollut. Viitasaaren kaupungin satamaan pääsee nykyisin veneellä vaikkapa Lahdesta saakka.
Viitasaari on vireä pikkukaupunki, joka vietti vuonna 2018 perustamisensa 150-vuotisjuhlaa. Asukkaita on noin 6000. Yli puolet viitasaarelaisista saa toimeentulonsa palveluelinkeinoista. Elinkeinorakenteessa palveluiden osuus on 64 %, jalostuksen 23 % ja alkutuotannon 13 %. Teollisuuden perustan muodostavat puunjalostus- ja metalliteollisuus. Maa- ja metsätalous on saanut lisää vauhtia bioenergia-alan kehittymisestä, työpaikkoja syntyy sekä energian korjuuseen että sitä tukevaa teknologiaa tuottaviin yrityksiin. Suurimpia teollisia yrityksiä ovat rakentamiseen ja sisustamiseen liittyviä tuotteita valmistava Pisla Oy, ikkunoiden ja ovien valmistaja Kaskipuu Oy sekä sahatuotteita valmistava Er-Saha Oy.
Upea luonto, runsas tapahtumatarjonta ja aktiviteetit luovat erinomaiset puitteet lomanviettoon Viitasaarella. Kesäaikaan kaupunkikuvaa vilkastuttavat loma-asukkaat, jotka saapuvat mökeilleen lomaa viettämään. Mökkeily omalla tai vuokramökillä onkin suosituin lomanviettomuoto Viitasaarella. Mökkimajoituksen lisäksi vaihtoehtoja lomailuun tarjoavat pienet perhehotellit ja maaseutumatkailukohteet.
Kesäisen lomapäivän vieton voisi aloittaa vaikkapa vierailemalla Viitasaaren torilla. Kaupankäynti on vilkasta ja tarjolla on perinteisten torituotteiden lisäksi Viitasaaren nimikkokalaa eli rapeaksi paistettuja muikkuja suoraan pannulta. Ah, mikä voisi olla sen parempaa! Torilta ja lähiympäristöstä löytyy lisäksi kahviloita ja ruokapaikkoja, joten nälkäisenä ei tarvitse ostoksilla liikkua. Torin äärelle ovat sijoittuneet myös pienet erikoiskaupat palveluineen. Torialue jatkuu Keiteleen rantaan saakka. Viitasaaren kaupunki on kunnostanut rannan yhteiseksi virkistyspaikaksi sekä paikkakuntalaisille että lomailijoille ja siellä järjestetään monenlaisia tapahtumia. Aivan torin vieressä sijaitsee Porthanin puisto, jossa on mukavia kävelyreittejä ja levähdyspaikkoja. Puistossa on myös erilaisia leikkitelineitä pienten kävijöiden iloksi. Porthanin Puisto on nimetty Viitasaarella syntyneen ja Suomen historian isäksi sanotun Henrik Gabriel Porthanin mukaan.
NÄHTÄVÄÄ JA KOETTAVAA
Viitasaaren kirkko
Haapasaaressa sijaitseva Viitasaaren kirkko näkyy komeasti kaupungin keskustaan. Nykyinen rakennus on Viitasaaren neljäs kirkko. Viitasaaren kolme ensimmäistä kirkkoa sijaitsivat Viitasaaressa. Saarta kutsutaan nykyisin Vanhaksi Kirkkosaareksi. Siellä sijaitsee myös Viitasaaren vanhin hautausmaa, joka on perustettu 1590-luvulla.
Ensimmäinen kirkko rakennettiin noin vuonna 1600 ja seuraavat vuosina 1653 ja 1777. Tämä viimeksi rakennettu kirkko purettiin ja rakennettiin uudelleen suurennettuna ja eräitä muitakin muutoksia tehden 1877 – 1878 mantereen puolelle Haapasaareen, johon oli siltayhteys. Vuonna 1925 kirkko korjattiin akateemikko Alvar Aallon suunnitelman mukaan, viimeisin suurehko korjaus on toteutettu vuonna 1989. Kesäisin kirkko toimii tiekirkkona ja on avoinna maanantaisin-perjantaisin, jolloin myös opas on paikalla. Haapasaaren hautausmaa sijaitsee kirkon vieressä. Hautausmaa jakaantuu kolmeen osaan, ns. vanhaan ja uuteen puoleen, sekä sankarihauta-alueeseen.
Ortodoksinen tsasouna
Lähellä evankelisluterilaista kirkkoa sijaitsee ortodoksisen seurakunnan tsasouna. Viitasaaren ortodoksit kuuluvat Jyväskylän ortodoksiseen seurakuntaan. Vuonna 1989 rakennettiin Haapasaareen oma tsasouna, joka on pyhitetty Kristuksen kirkastumisen kunniaksi 6.8.1989, jolloin se myös virallisesti otettiin käyttöön. Tsasouna on bysanttilais-karjalaista puuarkkitehtuuria. Jumalanpalveluksia on tsasounassa kerran kuukaudessa. Avoinna palvelusten aikana tai erillisestä sopimuksesta
Metsätyömuseo
Savivuorella sijaitsevassa Metsätyömuseossa vieraillessa tuntee siirtyvänsä ajassa useita vuosikymmeniä, jopa satoja vuosia taaksepäin. Ympäröivä vanha männikkömetsä, kalliot ja vanhat rakennukset luovat levollisen tunnelman museossa vierailijalle ja aika vierähtää kuin huomaamatta. Museossa on esillä entisajan metsänkorjuuseen liittyviä asumuksia, työtapoja ja työvälineitä. Museon pääkohde on metsäkämppä. Metsähallituksen alun perin Seläntauksen metsäalueelle vuonna 1940 rakentama Väljänpökön metsäkämppä siirrettiin Savivuorelle vuonna 1964. Vanhempi, kämpän miehistöhuone on säilytetty ennallaan. Kämppään rakennettiin toinen miehistöhuone vuonna 1947. Tässä huoneessa sijaitsee museon perusnäyttely. Metsätyömuseon hevostalli on siirretty Savivuorelle Mäntyjoen metsätyömaalta. Savutupa on Vuoskosken kylän Laajan tilan torppa, Varsinaisen metsätyömuseon lisäksi samalla alueella on vuonna 1641 rakennettu Kokkolan tilan aitta.
Kärnän sähkölaitosmuseo
Tärkeällä koskireitillä Kärnänkoskessa toimi 1990-luvulle saakka sähköyhtiö Keski-Suomen Valon voimalaitos, joka tuotti sähköä viitasaarelaisten tarpeisiin. Toiminnan loputtua voimalaitokseen perustettiin museo, jossa voi tutustua sähkölaitoksen toimintaan, työvälineisiin ja -tapoihin. Esillä on lisäksi kotitalouskoneita ja -laitteita, esim. ensimmäinen Viitasaarelle hankittu tv-vastaanotin. Näyttely kuvaa myös, miten sähkön käyttö on vähitellen yleistynyt. Museo sijaitsee Kuopioon menevän Keiteleentien (Sininen Tie) varrella ja idyllinen koskimaisema on siten nähtävissä myös Sinisen Tien matkaajalle.
Tuulensuun Veistospuisto
Tuulensuun Veistospuisto ja Ateljeetalo on Suomen merkittävin, yksityisen mesenaatin ylläpitämä taiteilijoiden työskentely-ympäristö. Veistospuisto on avoinna ympäri vuoden. Taidenäyttelyitä Tuulensuun Ateljeetalossa pidetään aika ajoin vain kesäkuukausina. Tuulensuun Veistospuistossa on mahdollista vierailla keväällä, kesällä ja syksyllä. Puistossa, metsän keskellä voi vaellella ja tutustua kaikessa rauhassa upeisiin veistoksiin. Ateljeetalo Tuulensuuta, sen Veistospuistoa ja taidekokoelmaa ylläpitää yksityinen viitasaarelainen säätiö. Alueen kartan löydät Tuulensuun Veistospuiston verkkosivuilta.
Tervamäen kappeli
Tervamäen kappeli sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Keiteleen rannalla, Suovanlahden kylällä.
Kappeli on korkeatasoisen musiikin ja pienten sekä suurempien tapahtumien tyyssija.
Juhani Ahon jalanjäljillä Huopanankoskella
”Ei ole maailmassa seutua, johon minulla olisi kiinnittynyt semmoinen määrä ihania ja mieluisia muistoja kuin Huopanaan. Kerran minä sen kunniaksi sepitän hymnin, johon panen kaikki kielivarat, mitä suomenkielessä on minulla käytettävänä.” – Juhani Aho
Huopanankoski on tullut tunnetuksi mm. kirjailija Juhani Ahon tuotannosta. Kivijärven ja Keiteleen välisellä koskireitillä sijaitseva koski on Suomen kuuluisimpia taimenkoskia, jossa on harjoitettu urheilukalastusta jo 1800-luvulta alkaen. Kirjailija Aho viihtyi Huopanankoskella kesäisin ja usein hänellä oli mukanaan myös perheensä. Aho oli innokas perhokalastaja, jonka kalapaikat ovat nähtävissä koskimaisemassa tänäkin päivänä.
Huopanankoskella on ollut asutusta jo 1600-luvulta lähtien ja se onkin valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö ja paikallisesti arvokas kulttuurimaisema. Idyllisellä kylänraitilla vaeltaessa voi nähdä kauniita, vanhoja rakennuksia, jotka ovat säilyneet tähän päivään saakka. Reitin varrella sijaitsee myös vanha kalahautomorakennus, jossa kesäisin järjestetään kalastushistoriallisia näyttelyitä. Kosken ympäristöön on rakennettu kulttuuripolku, jonka varrella opastustaulut esittelevät alueen historiaa.
Savivuoren ulkoilualue
Viitasaaren keskustan läheisyydessä sijaitsevalle Savivuorelle on mukava piipahtaa retkeilemään ja nauttimaan komeista maisemista ilman tarkkaa ennakkosuunnittelua. Savivuorelle hurauttaa keskustasta autolla muutamassa minuutissa ja tarjolla ovat erinomaiset mahdollisuudet liikkumiseen koko perheelle niin kesällä kuin talvellakin. Kesäisin alueella on luontopolku ja eri mittaisia pururatoja sekä 18-väyläinen DiscGolfPark -frisbeegolfrata. Rata sopii aloittelijoille, mutta tarjoaa haasteita myös pidempään lajia harrastaneille heittäjille.
Savivuoren näkötorni
Aivan Savivuoren huipulla sijaitsee näkötorni, jonka rakentaminen sai alkunsa jo vuonna 1902 aktiivisen naisyhdistyksen aloitteesta. Ensimmäinen torni oli puurakenteinen, nykyinen 1950-luvulla rakennettu torni on kiveä ja puuta. Mukavasti lisähaastetta liikkumiseen saa, jos jaksaa kiivetä tornin huipulle. Palkkiona ovatkin sitten hulppeat näköalat Keitele-järvelle ja ympäröiviin maisemiin. Näkötornin alakerrassa toimii kesäisin pieni kahvio, josta voi ostaa kahvia ja muita virvokkeita.
Savivuoren hiihtokeskus
Talvella Savivuori eli tuttavallisemmin Sahis on monipuolinen hiihto- ja vapaa-ajankeskus, jossa on hyvät olosuhteet niin maastohiihtoon, lasketteluun kuin lautailuun. Rinteet sopivat hyvin myös vasta-alkajille laskettelun ja lumilautailun opetteluun. Ihan perheen pienimmille on oma hiihtomaa pulkkamäkineen. Talvisesongin aikana järjestetään lisäksi monenlaisia tapahtumia kaiken ikäisille. Mukavaa on myös paistaa makkaraa kodalla tai lähteä narraamaan ahvenia Keiteleen jäälle. Laskettelijoita palvelee sesongin aikana rinteiden juurella sijaitseva grilli-kahvila.
Savivuoren alueella sijaitsee Lummeniemen Leirikeskus, josta vuokrataan 1-4 hengen huoneita. Lisää majoitus- ja ruokailu- sekä illanviettomahdollisuuksia on alle 2 km:n päässä sijaitsevassa Hotelli Pihkurissa.
Uimahalli Simmari
Ulkoilupäivän jälkeen olisi mukava rentoutua Uimahalli Simmarissa, matkaa Savivuorelta on vain 2,4 km. Simmarissa on sekä höyry- että tavalliset saunat ja omat altaat lapsille ja aikuisille. Ja mikä parasta, Simmarissa on liukumäki! Myös modernin kuntosalin palvelut ovat käytettävissä. Simmarissa on lisäksi oma kahvio, josta saa suolaista ja makeaa suuhunpantavaa.
KÄRKITAPAHTUMIA
Musiikin aika
Viitasaaren Musiikin aika on Suomen ainoa vuosittain järjestettävä nykymusiikkiin keskittyvä festivaali. Kansainvälisesti arvostettu tapahtuma kokoaa Viitasaarelle suuren joukon huippumuusikoita ja säveltäjiä. Tapahtuma järjestetään parhaaseen kesäaikaan, heinäkuun alussa. Uusista musiikkielämyksistä saapuvat nauttimaan niin kansainväliset kuin suomalaisetkin vieraat.
Traktorijatzit Suovanlahdella
Luonnonkauniissa ympäristössä, idyllisessä kylämaisemassa Viitasaaren Suovanlahdella järjestetään vuosittain keskikesällä Traktorijatzit. Tapahtumassa on ainutlaatuinen leppoisa maalaisfiilis, johon sekä huippuartistit että tapahtumavieraat ovat viehtyneet. Ja jos jatzteille saapuu traktorilla, on sisäänpääsy ilmainen!
Wilma-Markkinat Viitasaaren torilla
Jokakesäinen, kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävä toritapahtuma Wilma-Markkinat on saavuttanut suuren suosion markkinaväen keskuudessa. Markkinoille saapuu joka vuosi useita tuhansia kävijöitä Viitasaarelta ja naapurikunnista. Liikkeellä ovat niin kesäasukkaat kuin paikallisetkin. Tapahtumaan tullaan tekemään ostoksia, nauttimaan musiikista ja muusta ohjelmasta sekä tapaamaan tuttuja.