Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Kansainvälistyvä Kinnulan lukio ratkaisee Suomen työvoimapulaa

Kinnulan lukioon tulee opiskelijoita useista maista. Lukio-opintojen toivotaan juurruttavan nuoret jatkamaan Suomessa korkeakouluopintoja sekä työntekoa.

Kinnulaan tulleet lukiolaiset kertovat ihastuneensa suomalaiseen saunaan. Opiskelijat vasemmalta oikealle: Mai Nguyen Quynh Vietnamista sekä Viktoria Kanaeva ja Polina Brovko Venäjältä.

Pienen Kinnulan lukion käytävillä on viime aikoina näkynyt entistä enemmän opiskelijoita. Mistä ihmeestä he ovat tupsahtaneet pikkuruiseen Kinnulaan?

– Jo työhaastattelussa minulta kysyttiin, että miten Kinnula saataisiin kansainvälisemmäksi. Päättäjät olivat tehneet hyvin taustatyönsä, sillä olen aikaisemmassa työssäni Lapin Savukoskella ollut käynnistämässä kansainvälistä lukiota, kertoo sivistysjohtaja, rehtori Minerva Rannila.

NUORET PUHUVAT SUOMEA JO TULLESSAAN

Kansainväliset lukiolaiset ovat jo kotimaassaan opiskelleet suomen kieltä ja hakeneet Kinnulaan yhteishaussa. Hyväksyntä opiskelijaksi on vaatinut sekä kirjallisen kokeen että suullisen haastattelun.
– Opiskelijat saapuvat Kinnulaan, koska he ovat kuulleet, että Suomessa on maailman onnellisimmat ihmiset, Suomessa on turvallista, Suomessa on korkeatasoinen koulutus ja opetus pienessä koulussa on yksilöllisempää kuin miljoonakaupungissa. Kouluunkin voi kävellä!, Rannila naurahtaa.

Kansainvälisten opiskelijoiden saaminen Kinnulaan on kuitenkin vaatinut sekä Suomen markkinoimista että suomen kielen opetusta ulkomailla. Tästä palasesta ulkomailla vastaa Peter Vesterbacka, suomalainen innovaattori, joka on opittu yhdistämään niin Slushiin, Angry Birdseihin kuin Helsingin ja Tallinnan yhdistävään tunnelivisioon.
– Yrityksellämme Finest Future Oy:llä on tällä hetkellä 45 suomen kielen opettajaa 20 maassa. Tänä vuonna Suomeen tuli tätä kautta 120 lukiolaista 20 lukioon. Tavoitteena on kuitenkin nopeasti kasvattaa määriä niin, että ensi vuonna lukiolaisia saapuisi jo 500 ja muutaman vuoden kuluttua 15 000.

MYYTTI MAHDOTTOMASTA KIELESTÄ ON MURRETTU

Nuoria houkutellaan Suomeen suorittamaan ylioppilastutkinto tai ammatillinen koulutus. Kun kieli on hallussa, koulutus on ilmaista. Kinnulan kunta on järjestänyt opiskelijoille vuokra-asuntoja, joista he maksavat pientä vuokraa. Ainoa erikoisjärjestely lukiossa on S2- eli suomi toisena kielenä opetuksen tarjoaminen ulkomaisille opiskelijoille.
– He tulevat tekemään ylioppilaskirjoitukset suomen kielellä. Eiköhän silläkin kohtaa jo murreta se myytti, että suomen kieli on mahdotonta oppia, hymyilee Vesterbacka.

Myytti on murrettu jo lukiolaisten ensikohtaamisella. Kuuden kuukauden kieliopintojen jälkeen suomen kieli taittuu jo auttavasti.
– Kaikki ihmiset toivottavat minulle hyvää huomenta. Suomessa on kylmä, mutta ihmisillä on lämmin sydän, kertoo Kinnulassa kolme viikkoa asunut vietnamilainen Nguyen Quynh Mai.

KINNULAN LUKIO NÄYTTÄÄ SUUNTAA

Kinnula on ensimmäinen lukio Keski-Suomessa, joka on aloittanut yhteistyön Finest Futuren kanssa. Myös Kinnulan tavoitteena on lisätä aloituspaikkoja.
– Tänä vuonna meillä olisi ollut mahdollisuus ottaa 10 kansainvälistä nuorta Kinnulaan opiskelemaan. Ensi vuonna on tarkoitus täyttää yhteensä 30 opiskelupaikka, kertoo Rannila.

Entistä kansainvälisempi lukio Kinnulassa tähtää ratkaisemaan osaltaan alueen kroonista työvoimapulaa. Rannila toivoo, että tulevina vuosina Kinnula toivoo saavansa kumppanikseen myös ammatillisia opintoja tarjoavan oppilaitoksen: tällä tavalla apuja saataisiin myös hoivatyön ja maatalouden osaajatarpeisiin.

– Tämä on ylivoimaisesti paras kotouttamisprosessi. Lukion tai ammattikoulun jälkeen 85% nuorista on jäänyt Suomeen korkeakouluun ja työelämään. Me tarvitsemme lisää osaajia Suomeen, arvio on, että jopa 60 000 vuodessa, Vesterbacka kiteyttää.

Peter Vesterbackan yritys opettaa nuorille suomen kieltä 20 maassa, jotta heillä olisi valmius suorittaa lukio-opinnot Suomessa