Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Euroopan unionin osarahoittama
Keski-Suomen liitto

Vihreän kullan sorakierros avattiin pyörällä vaellettavaksi

Vihreän kullan sorakierros (333 km / Viitasaari – Piispala – Kivijärvi – Kinnula – Reisjärvi – Haapajärvi – Pihtipudas) tarjoaa uutta koettavaa Sydänsuomen alueella gravelpyöräilijöille.

Wiikin majatalo ja kesäkahvila Viitasaarella on yksi juuri avatun Vihreän kullan sorakierroksen varrelle sattuvista maaseutuyrityksistä, jonka palveluilla gravelpyöräilijät voivat virkistää ja hemmotella itseään.

Visit Jyväskylä Regionin ”Hiekkateiden hurmaa pyöräillen tuhansien järvien maakunnassa” -hankkeessa julkaistiin syyskuussa Lakeland by Cycle -pyörävaellusreitistö. Yhdysreitteineen poljettavaa on yli 1400 kilometriä ja reitistö kulkee 22 kunnan alueella.

Keski-Suomen hiekkatiet ovat nousseet maailmanmaineeseen rallien pikataipaleina. Lakeland by Cycle -reitistö tarjoaa hieman hitaammin liikkuvalle pyörämatkailijalle samanlaiset näkymät: satoja kilometrejä hiljaisia hiekkateitä, jotka halkovat vesistöjä, metsiköitä, rotkoja ja peltoja. Lakeland by Cycle vie pyöräilijän keskelle maaseutua.

Lakeland by Cycle koostuu kolmesta pääosin hiekkateillä ajettavasta rengasreitistä sekä yhdysreiteistä, joilla pyörämatkaa voi lyhentää tai pidentää.

• Vihreän kullan sorakierros / Green Gold Gravel Loop
(333 km / Viitasaari – Piispala – Kivijärvi – Kinnula – Reisjärvi – Haapajärvi – Pihtipudas)
• Vanhan kirkon sorakierros / The Old Church Gravel Loop
(442 km / Jyväskylä – Korpilahti – Jämsä – Halli – Koskenpää – Petäjävesi – Keuruu – Multia – Uurainen)
• Hitonhaudan sorakierros / Goblin’s Gorge Gravel Loop
(349 km / Jyväskylä – Joutsa – Toivakka – Lievestuore – Kuusa – Uurainen)

Maltillisella pyöräilytahdilla kutakin rengasreittiä pyöräilee noin viikon.

Reitistöt on digitaalisesti opastettu

Lakeland by Cycle on digitaalisesti opastettu eli reitistö löytyy Pyörämatkailukeskuksen ylläpitämältä Bikeland-sivustolta sekä luonto- ja liikuntareittejä kokoavasta Outdooractivesta. Molemmista palveluista pyörämatkailija voi ladata reittijäljen älylaitteeseensa ja seurata siten reitin kulkua.

Digitaalisiin reittikarttoihin on viety reiteillä ja niiden läheisyydessä olevia palveluita. Bikelandin sivuilta sekä Outdooractivesta löytyy myös päiväkohtainen reittisuositus pysähdyspaikkoineen. Kaikki reitit voi polkea yöpyen majataloissa, hotelleissa ja maatiloilla tai yöpyen telttapaikoilla ja laavuilla.

”Suomen ilmasto on pyörämatkailuun erinomainen. Harvemmin liian kuuma ja valoa riittää polkea myöhään yöhön. Lakeland by Cycle on merkittävä lisä suomalaisille pyörämatkailijoille ja upea kokemus ulkomaisille seikkailujen etsijöille”, toteaa Hiekkateiden hurmaa -hankkeen projektipäällikkö Janne Paananen.

Reitit on toteutettu osana Visit Jyväskylä Regionin ”Hiekkateiden hurmaa pyöräillen tuhansien järvien maakunnassa” -hanketta. Syyskuun lopussa päättyvää hanketta rahoittaa Lapin ELY-keskus.