Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Verkostoitumisesta on apua myös yrityksen vastuullisuustyön aloittamisessa 

Kivenheiton päässä Kinnulan kirkonkylältä seisoo 1920-luvulla rakennettu punainen hirsitalo. Lumisessa maisemassa punainen tupa ja oven tuuhea kranssi houkuttelevat kolkuttamaan ovelle. Oven avaa iloinen toiminnan nainen ja äskettäin palkittu matkailuyrittäjä Jenni Numminen. Yrittäjän tekemä ahkera työ huomioitiin, kun Karkausmäen kammari voitti viime vuoden puolella Keski-Suomen matkailun tunnustuspalkinnon, jonka myönsi Visit Jyväskylä Region. Jälkimmäinen tunnetaan Keski-Suomen matkailun alueorganisaationa. 

Karkausmäen kammarilla vastuullisuustyö on lähtenyt siitä periaatteesta, että luontoa tulee kunnioittaa ja siitä tulee pitää huolta. Karkausmäen kammarin yhtenä merkittävänä kilpailuvalttina kun toimii luonto. ”Luontoa tulee arvostaa ja vaalia niin, että se säilyy kunnossa myös jälkipolvia varten. Se on minulle ihan henkilökohtainen perusarvo ja tästä lähtökohdasta olen lähtenyt tekemään myös yritykseni vastuullisuustyötä ” toteaa Numminen. 

Oman yrityksen vastuullisuustyön aloittaminen ja mahdolliset raportointivelvoitteet arveluttaa monia yrittäjiä mutta vastuullisuustyötä tehnyt matkailuyrittäjä kannustaa kuitenkin tarttumaan työhön pienissä palasissa. Varsinkin matkailuyrityksissä on yleistynyt tapa hakea toiminnalle erilaisia sertifikaatteja ja tämä on hyödyllistä varsinkin, kun houkutellaan ulkomaisia matkailijoita paikalle. Vaikka ostopäätöksiä tehdessään yöpyjät eivät ole nostaneet vastuullisuuskysymyksiä päällimmäiseksi kriteeriksi Karkausmäen kammarilla, ovat asiakkaat muuttumassa yhä valveutuneemmiksi ja tämä tulee vaikuttamaan tuntuvasti myös matkailualalla Suomessakin. Hyvän palvelun ja sertifikaattien lisäksi hyvin viihtyneet asiakkaat antavat mielellään palautetta ulkomaisille matkanjärjestäjille ja tämä taas tuo lisää näkyvyyttä ja asiakasvirtaa yritykseen. Yrittäjällä on seuraavankin sertifikaatin hankkiminen jo kiikarissa kansainvälisten matkailijoiden tavoittamisen tueksi.  

Nummisella on vastauksia valmiina, kun tiedustellaan mikä yrityksen vastuullisuustyössä on ollut helpointa – itse sertifikaattien hakeminen tai raporttien täyttäminen ei ole ollut kovinkaan työlästä, niihin täytyy vain varata hieman aikaa ja ajatustyötä. Yrityksen vastuullisuustyö ei tule koskaan valmiiksi, joten ei kannata kiirehtiä turhaan ja hommaa kannattaa edistää itselle sopivina paloina kerrallaan. Ajatukset tulevat myös jatkojalostumaan vastuullisuustyön edetessä, joten on ihan hyväkin pitää vastuullisuustyön edistämisessä taukoja. Tällöin seuraava askel vastuullisuustyössä kirkastuu sitten mielessä paremmin.

“Apua olen myös saanut runsaasti keräämiltäni verkostoilta, joihin kuuluu saman alan yrittäjiä ja muita toimijoita. On tärkeää muistaa, että yksin ei yrittäjän tarvitse vastuullisuustyötäkään tehdä. Välillä on mukava ideoida asioita saman pöydän äärellä muiden yrittäjien kanssa ja keskusteluista nousee myös hyviä vinkkejä ja käytänteitä, jotka voi ottaa heti käyttöön ilman että niitä täytyy keksiä itse.“ Numminen kertoo.

Verkostoista on ollut apua monessa muussakin kohtaa Nummisen yrittäjyyden aikana. Karkausmäen kammarilla asiakkaan on mahdollista hankkia myös erilaisia hemmottelu- ja ohjelmapalveluja majoittumisen yhteyteen. Pystymme saunomisen yhteyteen tarjoamaan erilaisia hoitoja kuten turvekylpyjä, tarjoilla paikallisia ruoka- ja juomaherkkuja, ympäröivään luontoon on mahdollisuus tehdä ohjattuja retkiä ja rannassa on mahdollisuus nukkua hotellitasoisesti glamping teltassa.

”Ei tällainen tarjonta olisi mahdollista toteuttaa yrittäjän yksinään, vaan paketteja on koottu yhdessä muiden paikallisten pienyrittäjien kanssa. Aina ei yrittäjä itse ennätä pitää kaikkia tietokanavia silmällä ja verkostosta usein joku tuttu huikkaakin, kun esimerkiksi uusia rahoitushakuja avautuu”, Numminen toteaa.

Verkostoista on siis ollut apua myös siinä kohtaa, kun on tarvinnut hakea rahoitusta yrityksen vastuullisuustoiminnan kehittämiseen. Suuria rahasummia Karkausmäen kammarin vastuullisuustyö ei ole vaatinut, mutta seuraavaksi tarkoitus olisi hakea EU:n kestävän kehityksen innovaatiolle tarkoitettua EEN-rahoitusta, joka mahdollistaa pk-yrittäjälle energiaremontin jopa 10 000 euroon saakka, kunhan energiankulutusta saadaan vähennettyä vähintään 5 %. Tällainen, 100-prosentin rahoitus olisi iso apu majoituspaikan pyörittämisessä, koska vanha talo lämpiää toistaiseksi vielä sähköllä ja useilla erillisillä tulisijoilla. Puulla lämmittämiseen kuluu talviaikaan iso osa työajasta.  

Numminen rohkaiseekin yrittäjiä tarttumaan vastuullisuustyöhön avoimin mielin koska tietoa on paljon saatavilla ja apuakin helposti saatavilla. 

Yhdessä alkuun vastuullisuustyössä

Apua vastuullisuustyön aloittamiseen saat alueesi yritysneuvojilta ja kehittämisyhtiöiltä. Apuaan tarjoavat myös parhaillaan käynnissä olevat alueelliset yhteistyöhankkeet — Pohjoisen Keski-Suomen kuntien ilmastosuunnitelma-hanke ja Sydänsuomen luontomatkailun kasvuohjelma-hanke.