Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Talent Boostin ja Sydänsuomen tiivis yhteistyö luo uramahdollisuuksia kansainvälisille opiskelijoille maaseutukunnissa

Kansainväliset opiskelijat ovat osoittaneet suurta kiinnostusta Sydänsuomen kuntien ja yritysten tarjoamia työmahdollisuuksia kohtaan.

Kansainväliset Talent Boost opiskelijat kuuntelemassa esitystä Digikeskuksella.
Kansainväliset Talent Boost opiskelijat ovat vierailleet useassa eri kohteessa Keski-Suomessa.

Suomessa korkeakoulutusta saavien kansainvälisten opiskelijoiden määrä on ollut kasvussa jo usean vuoden ajan. Lukuvuoden 2023–2024 aikana Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (Jamk) on opiskellut noin tuhat kansainvälistä opiskelijaa.

Monet Jyväskylään tulevat kansainväliset opiskelijat ovat aktiivisia kotoutumisprosessissa, opiskelevat suomea ja yrittävät löytää vakituisen työpaikan Suomessa opintojen päätyttyä.

Vuonna 2021 Jamkissa sekä monissa muissa suomalaisissa korkeakouluissa käynnistettiin  Talent Boost –hanke. Sen tavoitteena on ollut auttaa kansainvälisiä opiskelijoita pääsemään paremmin kiinni työmarkkinoille, integroitumaan ja kehittämään suomen kielen taitoaan. Vuosina 2022–2023 Jamkin Talent Boost -projekti teki opiskelijoille kyselyn, josta saatujen tietojen mukaan suurin osa vastaajista pyrkii työllistymään Suomessa valmistumisen jälkeen tai jo opintojensa aikana. Kansainväliset, kyvykkäät hakijat eri puolilta maailmaa olisivat erittäin motivoituneita integroitumaan ja etsimään pysyviä työpaikkoja sekä asumisen muotoja Keski-Suomesta.

Kyyjärvi Camping haki markkinointiin ideoita työpajan avulla

Keväällä 2023 Jamk Talent Boost käynnisti yhteistyössä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja Jyväskylän yliopiston kanssa ”Career Trip” -konseptin, joka on sisältänyt vierailuja eri puolilla Keski-Suomea. Vierailuilla on tutustuttu kuntiin ja yrityksiin. Opiskelijat vierailivat eri yrityksissä ja organisaatioissa mm Kannonkoskella, Karstulassa, Keuruulla, Kinnulassa, Kyyjärvellä, Suolahdella ja Viitasaarella.

Vierailujen aikana kansainväliset opiskelijat tutustuivat alueen erilaisiin työllistymismahdollisuuksiin, kaupunkeihin ja kuntiin, sekä pääsivät näkemään ympäristön asuinmahdollisuuksia. Tutustumismatkojen tavoitteena on esitellä kuntia suotuisana asuinpaikkana valmistumisen jälkeen. Jokaisen vierailun jälkeen opiskelijoilta kysyttiin, voisivatko he harkita asumista kyseisessä kunnassa, ja monet vastasivat myöntävästi. Vierailut ovat osoittautuneet mielenkiintoisiksi ja hedelmällisiksi sekä opiskelijoille että yrityksille.

Tänä keväänä Jamk Talent Boost vieraili Kyyjärvellä Jamkin restonomiopiskelijoiden kanssa.

“Meillä jäi todella positiivinen mieli ja työpaja oli hieno. Oppilaat olivat silminnähden innostuneita tehtävästä. Me haluamme jatkossakin näyttää millaisia ​​hyviä helmiä meillä pohjoisessa Keski-Suomessa on. Nyt vaan yhteistyötä edistämään. Näin kansainväliset opiskelijat näkevät meidän kaunista puolta”, kommentoi Kyyjärvi Campingin johtajan Roope Valden.

Sydänsuomeen on satanut avoimia hakemuksia

Talent Boost tekee aktiivista yhteistyötä Sydänsuomessa. Yhdessä olemme luoneet avoimen työnhakulinkin, jonka kautta jyväskyläläiset kansainväliset kyvyt voivat jättää työhakemuksen. Sydänsuomessa ulkomaalaiset opiskelijat ovat saaneet lisätietoa työ- ja asumismahdollisuuksista eri kunnissa. Osa heistä on työllistynyt työharjoittelujen kautta.

Witas Oy:n kokemus ensimmäisestä kansainvälisestä työharjoittelijasta on hyvin positiivinen.

”Kehittämisyhtiö Witakseen saatiin kansainvälinen harjoittelija keväällä 2024. Hän työskenteli Sydänsuomessa aluemarkkinoinnin parissa. Kansainvälinen harjoittelija toi paljon uutta toimintatapoihimme, sillä osa sisäisistä palavereista käytiin hänen myötään englanniksi. Lisäksi kansainvälinen harjoittelija toi uutta osaamista ja näkökulmaa yhteisöömme. Kokemus oli rohkaiseva ja toivomme, että yhä useampi työnantaja uskaltaa palkata lahjakkuuksia”, kertovat Sydänsuomen aluekoordinaattori Minna Jaakkola sekä Kehittämisyhtiö Witaksen toimitusjohtaja Tapani Laitinen.

Olisitko sinä kiinnostunut kansainvälisestä opiskelijasta?

Tilastollisesti tiedetään, että merkittävällä osalla suomeen ulkomailta opiskelemaan tulevista ammattikorkeakoulu- ja maisteriopiskelijoista on jo omassa kotimaassaan suoritettu korkeakoulututkinto. Usein myös usean vuoden työkokemus alansa alalta tai kokemusta tutkimustyöstä. Monet opiskelijat ovat jo ammattitaitoisia työntekijöitä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opiskelee kansainvälisiä opiskelijoita seuraavilla koulutusaloilla (sekä AMK- että ylempi AMK-tutkinto)

  • Insinööri, Automation and Robotics (AMK ja YAMK)
  • Insinööri, Purchasing and Logistics (AMK)
  • Sairaanhoitaja (AMK ja YAMK)
  • ICT (Tieto- ja viestintäteknologia), (AMK ja YAMK)
  • Liiketoiminta, Game Production (AMK)
  • Liiketalous (AMK ja YAMK)

Jamkin opiskelijat hakevat harjoittelupaikkoja ja opinnäytetyön aiheita paikallisista yrityksistä. Ammattikorkeakoulussa opiskelijoita rohkaistaan ​​aina tekemään opinnäytetyö yhteistyössä työelämän kanssa. Opinnäytetyön tekijä voi esimerkiksi auttaa toimeksiantajaa ratkaisemaan ongelmaa tai kehittää sekä testata uutta konseptia. Yhteistyö on yritykselle ilmaista ja helppoa ja opiskelijoille erittäin motivoivaa. Erityisen kannattavaa yhteistyö on pienille yrityksille.

Jos yrityksesi tai kuntasi haluaa kehittää toimintaansa opinnäytetyön avulla, ota yhteyttä (anna.tenhunen@jamk.fi, minna.jaakkola@witas.fi, elina.pikkarainen@witas.fi , niina.piesala@witas.fi) saadaksesi lisätietoja.

Monilla opiskelijoillamme, etenkin valmistumisvaiheessa olevilla, on noin B1 (keskitason) suomen kielen taito. Tutkinto-opiskelijat etsivät osa-aikatöitä, harjoittelupaikkoja (jotka voivat olla palkattomia) tai vakituisia työpaikkoja. Kansainvälinen opiskelija voi työskennellä opiskelijaviisumilla jopa 30 tuntia viikossa.  

Kirjoittaja: Anna Tenhunen