Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Sisu Business -hanke: Tiedonvälitystä ja tukea yrittäjyyttä pohtiville ja hyvinvointia yrittäjille

Sisu Business -hanke on tiedonvälityshanke, joka keskittyy yrittäjyyden edistämiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen Pohjoisessa Keski-Suomessa. Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta uusista liiketoimintamalleista, digitaalisuuden hyödyntämisestä, kestävästä kehityksestä ja maaseudun yrittämisen erityispiirteistä.

Hankkeen tausta ja tarve

Hankkeen toiminta kohdistuu Leader Viisari ry:n alueelle, joka kattaa yhdeksän kuntaa: Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski. Alueella on havaittu tarve yrittäjyyden tukemiselle ja verkostoitumisen edistämiselle. Alueen asukkailla on huoli vähenevistä palveluista, ja yrittäjyyttä suunnittelevat eivät välttämättä löydä omasta kunnasta samasta aiheesta kiinnostuneita ihmisiä tai apua oman yrittäjyyden pohdintaan.

Hankkeen kohderyhmä ja hyödynsaajat

Sisu Business -hankkeen kohderyhmänä ovat kaikki Viisarin alueella asuvat tai alueelle siteitä omaavat yrittäjyydestä kiinnostuneet henkilöt, aloittavat yrittäjät, opiskelijat sekä maahanmuuttajat. Hankkeen aikana järjestetään valmennuksia ja tapahtumia, jotka tukevat yrittäjyyttä ja edistävät verkostoitumista paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Hankkeen hyödyt yrittäjyydestä kiinnostuneille ja yrittäjille

Hankkeen avulla yrittäjyydestä kiinnostuneet saavat tietoa ja tukea oman yritystoiminnan pohtimisvaiheeseen. Valmennukset ja tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden oppia uusia taitoja, verkostoitua muiden yrittäjien kanssa ja saada inspiraatiota yrittäjätarinoista. Lisäksi hankkeessa kiinnitetään huomiota yrittäjien hyvinvointiin, jota vahvistetaan valmennusten ja tietoiskujen avulla.

Hankkeen tavoitteet

  • Yrittäjyysidentiteetin tukeminen: Hankkeessa tuetaan yrittäjyysidentiteetin rakentamista ja vahvistamista, yrittäjyysaktiivisuuden lisääntymistä ja kehitetään aloittavien yrittäjien valmiuksia harvaan asutuilla maaseutualueilla.
  • Uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja -mallien edistäminen: Hanke lisää tietoisuutta uusista liiketoimintamahdollisuuksista ja -malleista, kestävän kehityksen ja digitaalisuuden mahdollisuuksista yrittäjyydessä.
  • Maahanmuuttajien yrittäjyys: Hankkeessa lisätään maahanmuuttajien tietoisuutta yrittäjänä toimimisesta harvaan asutuilla maaseutualueilla ja edistetään heidän osallistumistaan paikallisyhteisöihin.
  • Yrittäjien hyvinvointi ja resilienssi: Hanke parantaa yritysten sosiaalista kestävyyttä ja resilienssiä lisäämällä yrittäjien hyvinvointia ja tarjoamalla konkreettisia hyvinvoinnin työkaluja.
  • Verkostoituminen ja yhteistyö: Hanke tukee yrittäjien verkostoitumista ja yhteistyötä edistääkseen maaseudun yrittäjyyttä tukevien työkalujen ja verkostojen kehittämistä.

Hankkeen toteuttajat ja toimenpiteet

Pohjoisen Keski-Suomen Ammattiopisto (POKE) ja Startup Refugees:
Hankkeessa järjestetään yrittäjyyttä pohtiville kolme Matkalla yrittäjäksi- valmennusten sarjaa, joka keskittyy yrittäjyysidentiteetin rakentamiseen, mahdollisuuksien tunnistamiseen paikallisesti, kansallisesti ja globaalisti, sekä digitaalisuuden hyödyntämiseen omassa yrittäjyydessä. Valmennus sisältää neljä erillistä tilaisuutta ja yritysvierailun. Tilaisuuksia järjestetään suomen kielen lisäksi ukrainaksi tai englanniksi. Valmennukset toteutetaan Karstulassa, Viitasaarella, Pihtiputaalla ja Äänekoskella.

Äänekosken yrittäjät:
Hankkeessa järjestetään tapahtumia, jotka edistävät yrittäjien hyvinvointia ja verkostoitumista. Osallistujat ovat päässeet kokeilemaan erilaisia lajeja, kuten keilailua, squashia ja avantouintia. Lisäksi toteutetaan kolme hyvinvoinnin pienryhmää, jotka tapaavat useamman kerran verkostoitumisen ja vertaisoppimisen merkeissä. Hankkeen osana laaditaan myös hyvinvoinnin käsikirja yrittäjille korostaen hyvinvoinnin merkitystä jo yrittäjyyden pohdintavaiheessa.

Leader Viisari ry:
Hankkeessa toteutetaan Pohjoiseen Keski-Suomeen Startup Village -konseptin mukainen luonnos toimintamallista, joka huomioi yrittäjyyden erityispiirteet harvaan asutuilla maaseutualueilla. Startup Village on pieni paikka tai yhteisö, tai niiden verkosto, joka omaksuu innovaation ja kunnianhimoiset yrittäjyysaloitteet toiminnan ytimenä. Se tarjoaa puitteet, joiden avulla maaseutualueet voivat hyödyntää paikallisia resurssejaan ja luoda suotuisan ympäristön kasvuun tähtääville yrityksille. Malli muodostuu yhteisötilojen ja eri sidosryhmien välisestä yhteistyöstä sisältäen startup- eli kasvuyritys-ajatteluun ohjaavan pedagogisen prosessin.

Tulevat suunnitelmat vuodelle 2025

Sisu Business -hankkeen toiminta tähtää hankkeen vaikutusten laajentamiseen ja syventämiseen:

  • Verkostoitumisen vahvistaminen: Hankkeessa keskitytään verkostoitumisen edistämiseen sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Tavoitteena on luoda yhteyksiä eri toimijoiden välillä ja hyödyntää digitaalisia alustoja, kuten maaseutuverkoston verkostoitumis- ja keskusteluryhmiä.
  • Koulutukset ja työpajat: Hankkeen aikana järjestetään 3 erillistä valmennuskokonaisuutta, jotka keskittyvät yrittäjyysidentiteetin vahvistamiseen, uusien liiketoimintamallien kehittämiseen ja kestävän kehityksen edistämiseen. Näitä tapahtumia suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa Pohjoisessa Keski-Suomessa.
  • Startup Village -mallin laajentaminen: Hankkeessa jatketaan Startup Village -mallin kehittämistä ja laajentamista. Tavoitteena on toteuttaa mallista tietoa startup- yrittäjyyden ensivaiheeseen. Toteutus sisältää yhteistyön kartoittamisen ja luomisen yhteisötilojen ja yhteistyön tiivistämisen eri sidosryhmien kanssa sekä kansainvälisesti verkostoitumalla.
  • Digitaalisten työkalujen hyödyntäminen: Hankkeessa panostetaan digitaalisten työkalujen ja alustojen hyödyntämiseen tiedonvälityksessä ja verkostoitumisessa. Tämä mahdollistaa laajemman osallistujajoukon tavoittamisen ja tiedon jakamisen tehokkaammin.
  • Hyvinvoinnin tukeminen: Yrittäjien hyvinvointia tuetaan edelleen erilaisin toimenpitein, kuten hyvinvointiryhmien ja liikuntatapahtumien avulla. Tavoitteena on parantaa yrittäjien resilienssiä ja jaksamista.

Toteutusaika ja rahoitus

Hankkeen toteutusaika on 1.4.2024-31.12.2025. Sisu Business -hanke on Euroopan Unionin osarahoittama Keski-Suomen Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen kautta. Hankkeen kokonaisrahoitus on 246 097,85 €.

Kirjoittaja: Ilona Ukkonen

Tekstilogo Euroopan unionin osarahoittama
Logo Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus
Logo Leader Viisari
Logo Sisu business
logo poke pohjoisen keski-suomen ammattiopisto
Logo start up refugees
Logo Yrittäjät Äänekoski