Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Uusiutuvien energiatuotantomuotojen moderni osaamiskeskittymä ja oppimisympäristö WindSoLab on valmistunut Pokelle

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pokella on käynnissä 2,5 vuotta kestävä tuuli- ja aurinkovoimaratkaisuiden asennukseen, huoltoon ja kunnossapitoon liittyvän oppimisympäristön rakentaminen sekä osaamiskeskittymän kehittäminen.

Sydänsuomessa-alueen sekä Kaustisen seutukunnan kehittämisorganisaatioiden ja kuntien edustajia vieraili Pokella tutustumassa WindSoLab-ympäristöön, jonka laitteet on rakennettu niin, että niitä voidaan siirtää tarpeen mukaan muuallekin.

WindSoLabin tavoitteena on nostaa tuulivoima- ja aurinkoenergialaitteistojen huolto- ja kunnossapito-osaamista sekä tukea osaavan työvoiman saatavuutta ja osaamisen kehittymistä Keski-Suomessa. Jokainen tuulivoimalapuisto tarvitsee toimivat ylläpito-, huolto- ja kunnossapitopalvelut. Tuulivoimayhtiöiltä saadun arvion mukaan kymmenen tuulivoimalaa työllistää keskimäärin noin kaksi tuulivoimalahuoltajaa.

– WindSoLabin tiloihin ja laitteisiin on investoitu lähes miljoona euroa ja oppimisympäristöstä on remontoitu nykyaikainen ja viihtyisä. Tarpeen mukaan pienempiä hankintoja tehdään vielä pilotointivaiheen aikana. Lisäksi oppimisympäristön laitteet on rakennettu niin, että niitä voidaan siirtää muuallekin, tarpeen mukaan esimerkiksi Karstulaan tai Viitasaarelle, kertoo projektipäällikkö Seppo Pietarila.

Projektipäällikkö Seppo Pietarila esittelee tuuliturbiinin pienoismallia, joka vastaa oikean tuulivoimalan konehuonetta.

WindSolabin osaamisen kehittämisen toimintamalli pohjautuu sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon. Kohderyhmänä voivat olla esimerkiksi perustutkintoa opiskelevat, alan vaihtajat sekä sähkö- tai kunnossapitoalalla tai uusiutuvien energioiden alalla jo toimivat henkilöt.

– Ala vaatii työntekijöiltä osaamista sekä sähköalasta että mekaanisesta kunnossapidosta. WindSoLabin tavoitteena on kouluttaa osaajia, jotka hallitsevat monipuolisemmin tarvittavat osa-alueet, toteaa projektiasiantuntija Antero Leppänen.

WindSoLabin oppimisympäristöön sisältyy kiinteästi myös XR-teknologian ja virtuaalisten ratkaisuiden hyödyntäminen erityisesti vaativissa olosuhteissa, kuten korkealla tai ahtaissa tiloissa tapahtuvan työskentelyn testaamiseen ja harjoitteluun.

– XR-teknologioiden ja muiden sähköisten materiaalien hyödyntäminen mahdollistaa lisäksi oppimisen ajasta ja paikasta riippumatta, toteaa suunnittelija Katja Huttunen.

Kinnulan kunnan elinvoima- ja kehittämispäällikkö Aki Suhonen pääsi XR-asiantuntija Katja Huttusen johdolla kokeilemaan, miltä korkealla tuuliturbiinissa oleminen tuntuu ja lasien näkymää pääsi seuraamaan myös tietokoneen ruudulta.

Oppimisympäristö on valmistunut syksyn 2024 aikana ja ensimmäinen yhdeksän henkilön pilotointivaihe aloittaa vuoden 2025 alussa. Pilotoinnin aikana kerätään tärkeää käytännön kokemusta oppimisympäristöstä, laitteista ja ohjelmistoista. Jatkossa koulutukseen voi hakea esimerkiksi yhteishaun kautta ja opiskelijat suorittavat sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon. Koulutus tulee kestämään noin kolme vuotta.

Keski-Suomen liitto on myöntänyt WindSoLabin kehittämistoimenpiteille osarahoituksen Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF).

Lisätietoja WindSoLabin toiminnasta

Seppo Pietarila, projektipäällikkö
Kone- ja tuotantotekniikka
040 667 1312
seppo.pietarila@poke.fi

Antero Leppänen, projektiasiantuntija
Sähkö- ja automaatioala
040 6700 907
antero.leppanen@poke.fi

Keski-Suomen liitto