Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Euroopan unionin osarahoittama
Keski-Suomen liitto

Karstula haluaa olla esimerkillinen kestävän kehityksen kunta suomessa

Karstulan kunnanjohtaja Pekka Kanervio kiteyttää artikkelikirjoituksessa, miten kunnat strategiset keihäänkärjet, kestävä kehitys ja omavaraisuus, näkyvät kunnan arjessa.

Karstulan uusi strategia kiteyttää piirroksen muotoon tulevaisuuden menestys- ja erottautumistekijät.

Karstula on pitkälle omavarainen niin energiantuotannossa kuin ruuan tuotannossa. Metsämme toimivat hiilinieluina ja puurakentaminen sitoo hiiltä vuosikymmeniksi. Kunnassa on tuulivoimaa ja uusia tuulivoimapuistoja valmistumassa lähivuosia. Tälläkin tavalla olemme lisäämässä hiilineutraaliutta ja omavaraisuutta energiantuotannossa.

Kunta on maaseutumainen, jossa luonto on lähellä ihmistä. Tältä pohjalta kunta mahdollistaa omavaraisuuden toteuttamisen ajatuksella: ”Vain maaseutu voi olla omavarainen”. Kaavoituksella ja maankäytöllä luodaan mahdollisuuksia toteuttaa omavaraistaloutta, varsinkin viljelyn osalta, vaikka omalla tontilla. Näin hiilijalanjälkeä voidaan pienentää lähiruuan käytöllä ja samalla voidaan lisätä huoltovarmuutta.

Karstula haluaa olla esimerkillinen kestävän kehityksen kunta Suomessa. Kunta onkin omassa toiminnassaan ottanut käyttöön aurinkosähköpaneelit uusissa hirrestä rakennetuissa koulussa ja terveyskeskuksessa. Tämä kehitys jatkuu myös vanhempien rakennusten osalta niiden remonttien toteutusten yhteydessä, jolloin rakennuksiin asennetaan myös aurinkovoimapaneelit.

Samalla olemme kaavoittamassa yrityksille uutta teollisuusaluetta, jonka viereen on suunnitteilla vierivoimana aurinkovoimala. Alueen lämmitys hoituu uusiutuvalla energialla kunnan lämpövoimalalta. Nämä toimet lisäävät kunnan omavaraisuuta energiassa, mutta myös auttavat yrityksiä, joiden on jo nyt osoitettava markkinoilla tuotantonsa kestävyyttä esimerkiksi energian käytössä.

Edellä kerrotusta johtuen Karstula on loistava paikka asumiseen ja yritystoimintaan.

Pekka Kanervio
Kunnanjohtaja
Karstulan kunta