“Teknologiaa, robotiikkaa, aluevalvontaa, ennakkovaroitinjärjestelmiä..” Savotta Systemsin luettelo on kuin suoraan Ilkka Remeksen dekkareista. Karstulan teollisuusalueella ei kuitenkaan seikkaile Aaro Korpi, vaan Teemu Pohjonen kavereineen.

savotta systemsin toimitusjohtaja Teemu Pohjonen

Teemu on Savotta Systemsin toimitusjohtaja ja toinen perustajista. Yritys on osa Finn-Savotta konsernia, joka on tunnettu erityisesti korkealaatuisista ja funktionaalisista ammatti- ja vapaa-ajan varusteista vaativaan käyttöön. Mutta mitä Teemu ja Savotta Systems tekevät käytännössä?

“Vastaamme Finn-Savotta konsernin teknologian ja tuotannon kehittämisestä, minkä lisäksi autamme ulkopuolisia asiakkaita edellä listattujen ratkaisujen parissa. Ympäripyöreästi sanottuna teemme konsernissa kaikkea, mikä vaatii teknistä osaamista.”

Huh, kuulostaa jälleen vähän Remeksen romaanien kaltaisilta huipputeknisiltä ja -salaisilta projekteilta. Ja sitä se osin onkin, mutta annetaan Teemun avata normipäiväänsä hieman tarkemmin.

“Vastaamme esimerkiksi uusien koneiden kilpailutuksesta, hankinnasta ja käyttöön ottamisesta. Lisäksi koordinoimme rakennushankkeita, tällä hetkellä konsernilla on 1,2 miljoonan tuotannon ja toimitilojen modernisointihanke, jonka vetovastuussa on meidän Systems-yksikkömme.”

Siis korkeaa osaamista vaativaa työtä, jossa tulevat niin tietokoneet kuin CNC-koneet tutuiksi. Viimeistään tässä kohtaa voidaan romuttaa käsitykset maaseudun yksipuolisista työmahdollisuuksista. Mutta mielikuvilla on toki kääntöpuolensa.

“Valitettavasti tälle alueelle on vaikea saada korkeasti koulutettuja henkilöitä. Jos laitamme työpaikkailmoituksen, Karstula sijaintina ei ole suoranainen vahvuus. Tämä on sääli, sillä Karstulassa on tiivis yrittäjäyhteisö ja hyvä elinympäristö asua”, sanoo Teemu.

Savotalla kuitenkin uskotaan vahvasti tulevaan. Erityisesti paluumuuttajissa on paljon potentiaalia.

“Meillä on koko konsernissa paljon paluumuuttajia töissä. Uskon, että Karstulassa ja tällä alueella viihtyvät myös paluumuuttajien lisäksi ihmiset, jotka ovat asuneet maalaiskunnassa. Sellaiset jotka arvostavat muun muassa luontoa ja rauhallista elämänrytmiä”, vakuuttaa Teemu.

Yksi tällainen henkilö on Savotta Systemsillä tammikuussa aloittanut Jussi Tamminen. Voit lukea kyyjärveläisen Jussin matkasta Aalto-yliopiston, pääkaupunkiseudun ja Turun kautta takaisin synnyinseuduille täältä.