Kyyjärvi, Kokkola, Espoo, Turku, Kyyjärvi. Lisäksi uusi mielekäs työ takataskussa ja kiikarissa koti seudulta loppuelämän tarpeisiin.

Jussi Tamminen istuu Karstulassa onnellisen näköisenä Savotta Systemsin toimistossa ja käy läpi polkuaan kyseiseen tuoliin.

Savotta Systemsin Jussi Tamminen

“Selailin loppuvuodesta Linkkaria ja törmäsin siellä Savotan työpaikkailmoitukseen. Olin kysellyt täältä töitä jo vuonna 2017, mutta silloin homma oli jäänyt puhelun asteelle. Nyt päätin hakea, vaikka ilmoituksessa sanottiin työn sijaitsevan Karstulassa. Asuin silloin vielä Turussa ja ajattelin, etten ikinä pystyisi muuttamaan takaisin tänne”, muistelee Jussi, joka on valmistunut Aalto-yliopistosta konetekniikasta.

Toisin kävi. “Taisin olla juurikin Kyyjärvellä kaverin kanssa kalassa, kun toimari Teemu soitti ja pyysi haastatteluun, jossa asiat etenivät nopeasti. Kuvio järjestyi niin hyvin, että vastasin jo haastattelussa myöntävästi.”

Väliaikainen muutto Kyyjärvelle

Oli Jussin vuoro soittaa mieluinen puhelu Turkuun vaimolleen. “Veera tuumasi heti ‘jihuu’ ja iloitsi muutosta maaseudulle. Alkuperäinen suunnitelmamme oli nimittäin etsiä maatila Turun seudulta, mutta tämän työn kautta siirsimme etsinnän Karstulan ja Kyyjärven suunnalle”, summaa Jussi.

Mieluisaa taloa ei ole vielä löytynyt, mutta toisaalta kiirekään ei ole. Jussi asuu toistaiseksi vanhempiensa maatilalla Kyyjärven Saunakylässä ja vaimo Turussa. Ajokilometrejä kertyy vielä viikonloppuisin runsaasti, mutta unelma kyläkoulun tai maatilan kunnostamisesta omaan käyttöön innostaa yli tämän välivaiheen.

“Odotan jo kädet syyhyten, että pääsen kunnostamaan kotiamme täällä. Olemme innoissamme siitä, että pääsemme pian yhdessä muuttamaan tänne. Veera on lähtövalmiudessa heti, kun vain löydämme sopivan paikan. Hän on ammatiltaan kuvataiteilija ja siten pystyy tekemään töitä paikasta riippumatta”, kertoo Jussi.

Töiden järjestely olikin yksi isoimmista paluumuuttoa aikaisemmin estäneistä tekijöistä. Nyt nämä haasteet on selätetty Savotalta saadun työn kautta. Miltä työt ovat tuntuneet?

“Oikein kivalta. Työ on todella laaja-alaista ja monenlaista olen ehtinyt jo tekemään. Tällä hetkellä teen mekaniikkasuunnittelua, mutta olen ehtinyt jo ohjelmoimaan ja tekemään kädet savessa myös jyrsintää.”

Työ ja Savotan yrityskulttuuri saa Jussilta kiitosta: “Täällä saa tehdä hommia omaan tahtiin ilman kyttäystä. Itseasiassa olen aikaisemmin hylännyt yhden kovapalkkaisen työn kellokortin takia. Sen verran oma-aloitteinen oon, että saan hommat hoidettua ilman että kukaan kyttää.”

Tyytyväisyys paluumuuttoa kohtaan paistaa läpi Jussin puheesta. Syyt ovat selvät ja Jussi tiivistää ne kolmeen pääpointtiin:

  • Stressitön ja helppo elämä: vaikka osa asioista on hankalampia täällä kuin kaupungissa, ne hoituvat kiireettä. Puolituntia lumista tietä Saunakylän perukoille on rentouttavaa, toisin kuin vastaava aika Kehä I:llä, jota ajoin Espoossa asuessani.
  • Toiveiden mukainen koti järkihinnalla: asunnossa vietetään niin paljon aikaa, että mielellään se on viihtyisä. Täältä saa hyvän talon hyvään hintaan eikä tarvitse asua vuokralla kerrostalossa koko elämää.
  • Kaupungissa voi edelleen vierailla: aina pääsee takaisin ja näin jälkikäteen ajateltuna ei siellä kaupungissa asuessa tullut käytyä juurikaan sellaisissa kaupoissa tai huvituksissa, joita täältä ei löydy.