Mummo, keihäskarnevaalit ja lentopallo. Siinä on kenties kolme ensimmäistä asiaa, jotka tulevat Pihtiputaasta mieleen. Lentopallolla onkin pitkät perinteet paikkakunnalla ja lentopalloseura Ploki perustettiin vuonna 1955 yhdistämällä useamman lähiseudun seuran junioritoiminta.

Ploki, eli Pihtiputaan Lentopallo On Kovassa Iskussa, on nimensä veroisesti pärjännyt mainiosti junioritoiminnassa ja kaudella 2003-2004 naisten joukkue nousi liigaan, jossa edustusjoukkue pelaa edelleen. Kävimme jututtamassa LiigaPlokin pelaajia Noora Hakosta ja Jemina Pasasta lentopalloilijoiden arjesta.

Lentopallo ja Pihtipudas

“Lentopallon suhteen Pihtipudas on tosi hyvä paikka. Meillä on täällä joukkueet ykkössarjassa sekä liigassa. Lisäksi on junnujoukkueita ja sieltä on hyvät mahdollisuudet kehittyä ja mennä eteenpäin”, kertoo passari Noora.

Eläminen Pihtiputaalla on helppoa. “Kaikki tuntevat toisensa ja onhan tää rauhallinen paikka”, komppaa libero Jemina.

Arki rullaa selkeällä rakenteella. “Aamulla on aamutreenit, joiden jälkeen menen lukioon tunneille. Koulu loppuu suunnilleen kolmen aikaan ja siitä sitten päivästä riippuen joko iltatreeneihin tai kämpille”, kuvailee Noora päivärytmiään.

Koska kulunut kausi oli koronan takia epävarmuuden sävyttämä, se toi omat muuttujansa arkeen.”Kyllä siinä sai arpoa, mennäänkö peleihin vai ei”, sanoo Noora.

Lopulta korona toi enemmän muutosta kuitenkin itse peleihin, sillä yleisörajoitusten takia saleihin ei saanut tulla kannattajia.

“Pihtipudas on tunnettu siitä, että täällä on paljon katsojia ja hyvä tunnelma. Niin se olihan erilaista, kun salissa olikin hiljaista”, kertoo Jemina.

Pihtipudas todellakin on tunnettu hyvästä yhteishengestään ja lentopallo on koko paikkakunnan juttu. “Täällä  on todella hyvä talkoohenki ja se mahdollistaa paljon seuran toimintaa. Meillä on Suomen parhaat fanit ja ne lähtevät bussilla Rovaniemellekin katsomaan pelejä”, hehkuttaa Jemina.

Toivottavaa on, että ensi kaudella fanit pääsevät kiertämään jälleen joukkueen mukana ympäri Suomea. Nooralla ja Jeminalla onkin katseet jo ensi kaudessa. Lisäksi Noora valmistautuu neljänteen ja viimeiseen vuoteensa Pihtiputaan lukiossa sekä tietysti kirjoituksiin. 

Ennen ensi kautta ja syksyä välissä on kuitenkin kesä, jota varten menovinkkejä löytyy lentopalloilijoiden hihasta. “Keihäskarnevaalit ovat täällä iso juttu ja sitä varten kannattaa tulla vaikka Jyväskylästä asti”, sanoo Noora.

“Riihirock on myös hyvä, jos se vain järjestetään. Se on sellainen pieni festivaali riihellä, jonne tulee paljon puttaalaisia” paljastaa Jemina.

Jos siis satut olemaan Pihtiputaalla, pyörähdä ihmeessä keihäskarnevaaleilla tai rockissa!