“Mulla on vähän sukuvikaa tässä karkkihommassa”, naurahtaa Vesa Hurme. Eikä mies ole väärässä.

Vesan isoisä on aloittanut makeishommien parissa jo 1950-luvulla ja osa tuolloin kehitetyistä karkeista on edelleen Vesan johtaman CandyWellin valikoimassa. Yritys on valmistanut makeisia jo vuodesta 1994 lähtien.

“Meillä on tällä hetkellä kuuden henkilön porukka tekemässä makeisia. Valikoimaamme kuuluu lähes 40 erityyppistä karkkia, jotka voidaan jaotelle kolmeen ryhmään tuotantotekniikan perusteella: puriste-, jauhe- ja raemakeisiin”, kertoo Vesa.

Candywellin Vesa

Eikä kyse ole mistään nappikaupasta, vaan Kivijärveltä matkaa makeista maailmalle viikoittaisin lähetyksin. Suomi on päämarkkina-aluetta, mutta myös Tanskassa ja Ruotsissa nautitaan vesi kielellä CandyWellin herkuista.

“Suomessa meidän makeisia löytyy isoista karkki- ja päivittäistavaraketjuista. Viennillä on ollut myös tärkeä rooli kautta historian ja sitä on tarkoitus kasvattaa tulevina vuosina”, sanoo Vesa.

Suurelle yleisölle tutuimpia tuotteita ovat kenties Zahara-salmiakkijauhe ja irtokarkkihyllyistä löytyvät ruosteiset autot. Soikea piparminttupastilli puolestaan on kulkenut matkassa jo Vesan isoisän ajoista lähtien.

Mutta mistä ideat makeisiin tulevat?

“Hyvä kysymys”, naurahtaa Vesa ja jatkaa, “teemme tietysti markkinatutkimusta ja selvitämme trendimakuja. Tämän pohjalta lähdemme pohtimaan porukalla uusia makuja, testailemme ja tietenkin maistelemme niitä.”

Sukulaiset ovat kerran jos toisenkin päässeet myös arvioimaan koe-eriä. Kuten moni muukin yrittäminen, karkkibisneksessä hittituotteiden löytäminen ei tapahdu hetkessä.

“Sanotaan näin, että jos teemme omasta mielestämme 10 hyvää makeista, niin niistä se yksi jää sinne markkinoille henkiin. Asiakas lopulta päättää, mikä on hyvää”, summaa Vesa.

Elämä ja yrittäminen Kivijärvellä.

Kivijärvi sopii yrittämiseen. Sijainti on keskeinen, keskeltä Suomea etäisyydet ovat hyvät kaikkialle. Toki logistiikassa on haasteitakin. “Isoja rekkoja ei tule tai mene päivittäin näillä seuduilla. Raaka-aineiden tuontia ja valmiiden tuotteiden kuljetuksia pitää suunnitella ja siinä on omat vaikeutensa”, sanoo Vesa.

Pohjoinen Keski-Suomi on kuitenkin pitänyt paikkansa Vesan sydämessä jo vuodesta 1988. Eläminen ja yrittäminen maistuvat.

“Täällähän on ihan mahtava asua! Tykkään metsästyksestä ja kalastuksesta. Lisäksi meillä on vaimon kanssa mökki saaressa, jossa olemme ainoat asukkaat. Siellä vietämme kesällä paljon aikaa mm. saunaa lämmitellessä , kertoo Vesa.

Seutu sopii Vesan mielestä ihmisille, jotka nauttivat leppoisasta elämästä eivätkä kaipaa tiivistä kaupunkiasumista. “Yökerho täältä puuttuu, sitä ei kannata laittaa tänne. Mutta hyvät harrastusmahdollisuudet ja tilaa elää löytyy”, lohkaisee Vesa.

Lempikarkki.

Sokeriksi pohjalle jätimme tietenkin tärkeimmän kysymyksen: mikä on Vesa lempikaramellisi?

“Noo oon tosi huono syömään ite makeisia. Johtuu varmaan tästä ammatista”, nauraa Vesa.

Lempimaut kuitenkin löytyvät varsin nopeasti vitsin jälkeen: “Minttu, menthol ja salmiakki.”