Kun astuu Pihtiputaalla sijaitsevaan etätyö- ja osaamiskeskukseen HUBteekkiin, voi olla varma, että vastaanotto on energinen ja lämmin. Vastassa on silloin nimittäin Miia Hiironen, jonka innostus ja tekemisen meininki tarttuu välittömästi.

Miian päätyö on toimia projektipäällikkönä Hubittaako-hankkeessa, joka on Pihtiputaan kunnan ja Jyväskylän avoimen yliopiston käynnistämä projekti ja sen tarkoituksena on pitää maaseutu elinvoimaisena ja asutettuna tarjoamalla korkeakouluopintoja Pihtiputaalla. 

“Puhun kuntien oppimismuotoilusta. Ajatuksesta, että tarjoamalla etäopiskelumahdollisuuksia Pihtiputaalla niin uudelleenkouluttautumiseen kuin ensimmäisen korkeakoulututkinnon suorittamiseen pidämme alueen elinvoimaisena. Täällä on paljon ihmisiä, jotka eivät halua muuttaa pois, mutta haluavat kovasti hankkia korkeakoulututkinnon. Hankkeen myötä tämä on mahdollista!” iloitsee Miia.

Hubittaako-hankkeen puitteissa opiskelumahdollisuuksia tarjotaan yhteistyössä eri kaupunkien oppilaitosten kanssa ja kurssit toteutetaan kaikki etänä. Koulutusvaihtoehdot ovat siis runsaat.

Miia Hiironen

Vanhasta apteekista Hubteekiksi

Osana hanketta aivan Pihtiputaan keskustassa sijaitsevaan vanhaan apteekkiin rakennettiin yhteiskäyttötila, joka nimettiin Hubteekiksi. Leikkisästä nimestä huolimatta tilassa tapahtuu isoja asioita. “Näiden samojen seinien sisällä tehdään niin sosionomin kuin sotatieteiden tutkintoa, etätöitä ties minne päin Suomea ja maailmaa sekä hoidetaan arkisia asioita, kuten teknologisten laitteiden käyttöön opastusta”, kertoo Miia.

Hanke on tuonut Pihtiputaalle valtavia mahdollisuuksia, joista Miia on innoissaan. Vaikka tekemistä on vielä jäljellä, suunta on oikea.

“Alueellinen epätasa-arvo koulutuksen näkökulmasta on kuroutumassa umpeen. Julkiset liikenneyhteydet ovat täällä olemattomat, minkä takia opiskeluvalinnat on pitänyt tehdä 4-tien suuntaisesti. Vaasaan tai Kuopioon ei pääse ilman omaa autoa. Korkeakouluopintojen etäopiskelumahdollisuuksien tarjoaminen on poistanut tätä epätasa-arvoa”, sanoo Miia.

 

Intohimona opinto-ohjaaminen

Hubittaako-hankkeen ja HUBteekin priimusmoottori Miia on todellinen tekijä, jolla on monta rautaa tulessa ja langat tiukasti hallussa. Paljasjalkainen pihtiputaalainen on ehtinyt työurallaan moneen ja nykyiseen tehtävään hän päätyi sattuman kautta.

“Olen ollut yrittäjänä ja palkkatöissä kauneudenhoitoalalla, toiminut uraohjaana ja opona sekä monessa muussa. Viime kesänä kuulin tästä alueellista korkeakouluopetusta edistävästä hankkeesta ja totesin, että tässähän pitää olla projektipäällikkönä opo! Hain tehtävään ja sain sen”, kuvaa Miia polkuaan.

Arki on ollut lennokasta. Yhteiskäyttötilan pyörittäminen ja kunnan oppimismuotoilu tarjoavat joka päivään vaihtelevaa sisältöä.

“Hubteekki on tällainen kohtaamispaikka ja asiakkaat ovat alkaneet kutsua minua hubteekkariksi. Rakastan, kun pääsen ohjaamaan ja opastamaan ihmisiä heidän ura- ja opintopoluillaan”, sanoo Miia.

Maaseutu ei todellakaan ole mikään tuppukylä, vaan katse on siellä kirkkaasti tulevassa.

“Infrastruktuurin osalta Pihtipudas on pieni kylä, mutta sisällön suhteen täällä tapahtuu valtavasti. Tuppukylän myytti on todistettu moneen kertaan vääräksi!” päättää Miia.