Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Euroopan unionin osarahoittama
Keski-Suomen liitto

Huikeita hankkeita ja uusia osaajia Sydänsuomeen

Keväällä haetut Sydänsuomen yhteiset kehittämishankkeet ovat saaneet rahoituksen ja käynnistävät vähitellen toimintaansa. Hankkeiden asiantuntijat työskentelevät koko Sydänsuomessa-alueen hyväksi.

Sydänsuomen alueyhteistyö on rullannut kuluneen vuoden aikana vahvasti eteenpäin. Tämä artikkeli tiivistää Sydänsuomen alueyhteistyön tuoreimpia kuulumisia syyskaudelta 2023.

Useampi kuntien yhteinen hanke on saanut rahoituksen, ja kehittämistyö on päässyt alkuun. Vuodelle 2023 Sydänsuomessa-alueen kunnat sijoittivat kehittämistyöhön 5 euroa per kuntalainen. Tätä noin 90 000 euron aluekehityspottia käytetään vipuvartena, jolla haetaan ulkopuolista kehittämisrahaa alueelle. Tämän vuoden aikana aluekehitysrahalla on pystytty hakemaan kehittämishankkeita yhteensä reilulla 2 miljoonalla eurolla.

Hankkeet tuovat mukanaan 13 asiantuntijaa, joiden työpanoksesta kertyy yhteensä 25 henkilötyövuotta hankkeiden aikana. Pidetään yhdessä huolta siitä, että alueen kaikki kunnat ja yritykset saavat kehittämistyöstä parhaan hyödyn irti ja saamme aikaan konkreettisia tuloksia sekä pitkäaikaisia vaikutuksia.

Suomen mittakaavassa on poikkeuksellista, että kunnat käyttävät kehittämishankkeita alueen strategiseen kehittämiseen ja tavoitteelliseen aluekehitystyöhön. Tässä olemme edelläkävijöitä, ja siitä voimme olla ylpeitä.

Tiivistämme seuraavaksi toimintansa aloittaneiden alueellisten hankkeiden ajankohtaiset kuulumiset. Ole reilusti yhteydessä hankkeiden vetäjiin ja kuulostele lisää.

Sydänsuomen luontomatkailun kasvuohjelma

Sydänsuomen luontomatkailun kasvuohjelma -hanke starttasi syyskuussa 2023. Tällä hetkellä hankkeessa kierretään Sydänsuomen alueen kuntia ja pidetään aloitustilaisuuksia, joissa kerrotaan hankkeen tulevista toimenpiteistä sekä käydään keskusteluja kuntien matkailun kehittämisajatuksista.

Vuoden 2024 alussa lähdetään työstämään alueen yhteistä luontomatkailun pitkäntähtäimen kasvusuunnitelmaa yhdessä kilpailutettujen asiantuntijoiden kanssa. Luvassa on myös alueen matkailuyritysten toiveista kumpuavia työpajoja, koulutuksia ja infotilaisuuksia, joilla kasvatetaan alueemme matkailuyritysten osaamista. Hankkeessa työskentelee kaksi työntekijää 80 %:n työajalla. Hanke kestää 31.8.2025 saakka

Lisätietoja: Jenni Leppilahti, projektipäällikkö, 050 381 5917, jenni.leppilahti@karstulanseutu.fi ja Jasmine Välikangas, projektiasiantuntija, 044 459 6686, jasmine.valikangas@karstulanseutu.fi

Osa Sydänsuomen uudesta hanketiimistä tutustui Hubteekin toimintaan Pihtiputaalla marraskuussa.

Seutujen välinen muutos- ja kasvuohjelma paikallisten yritysten tueksi

1.11.2023 alkoi Kaustisen Seudun kanssa yhteistyössä tehtävä Seutujen välinen muutos- ja kasvuohjelma -hanke. Hankkeen taustalla on kaksi isoa aluetalouteen vaikuttavaa muutostekijää: turpeen energiakäytöstä luopuminen ja alueelle tulevat vihreään siirtymään liittyvät suurhankkeet kuten tuulivoimainvestoinnit.

Kaustisen seudulla on toteutettu aiemmin KASE Kasvuohjelma -hanke, jonka työtä tämä hanke jatkaa. Meillä Sydänsuomessa on hieno mahdollisuus ottaa opiksi vastaavassa tilanteessa olevan Kaustisen seudun kokeiluista ja viedä käytäntöön hyväksi havaitut käytännöt.

Hankkeen tavoitteena on mm. lisätä yritysten valmiuksia osallistua suurhankkeiden alihankintoihin, lisätä yritysten välisiä verkostoja sekä kehittää alueen yrityspalveluita muuttuneessa tilanteessa. Lisäksi hankkeessa panostetaan viestintään suurhankkeiden tuomista tulevaisuuden työmahdollisuuksista.

Hankkeessa aloitti projektipäällikkönä Ville Keränen. Hän on alueellamme uusi tekijä, joka juttelee mielellään hanketeemoista lisää sekä kehittää toimenpiteitä yhdessä eteenpäin alueen kuntien ja yritysten kanssa. Kuntakierros on tulossa vielä vuoden 2023 puolella.

Lisätietoja: projektipäällikkö Ville Keränen, puh. 044 537 2507, ville.keranen@witas.fi, viestintä- ja projektikoordinaattori Kirsti Kaakkurivaara, puh. 0400 770 706, kirsti.kaakkurivaara@witas.fi

Kexri 2.0

Kexri 2.0 on hanke, joka tuo yhteen asiantuntijoita ja yrityksiä luomaan uutta ja tulevaisuuteen suuntaavaa osaamista. Ideana on innostaa, rohkaista ja tukea keskisuomalaisia pk-yrityksiä hyödyntämään uutta teknologiaa, kuten virtuaalista ja lisättyä todellisuutta.

Hankkeen aikana toteutetaan monenlaisia teknologiakokeiluja ja pilotteja yrittäjien tarpeiden ja ideoiden mukaan. Esimerkiksi nyt hanke on tekemässä sovelluskokeilua, jonka avulla yrittäjä voi sijoittaa suuren tuotantokoneen virtuaalisesti mihin tahansa tilaan. Päätoimijoina hankkeessa ovat Sydänsuomessa-alueen kuntia edustava Kehittämisyhtiö Karstulanseutu, POKE, JAMK, JYU ja Gradia.

Lisätietoja: hankeasiantuntija Niilo Oikari, puh. 040 482 0681, niilo.oikari@karstulanseutu.fi.

Pohjoisen Keski-Suomen ilmastosuunnitelma -hanke

Hankkeen ilmastokoordinaattoreiksi on valittu Hanna Nousiainen ja Juho Liimatainen. Hanna on aiemmin työskennellyt ympäristöhankkeissa Sydänsuomen alueella ja asuu itse Karstulassa. Juho Liimatainen siirtyy meille Äänekosken ilmastokoordinaattorin tehtävistä vuoden vaihteessa.

Varsinainen kuntakohtaisten ilmastosuunnitelmien työstäminen yhdessä kuntien henkilöstön ja sidosryhmien kanssa tullaan tekemään vuoden 2024 aikana, jolloin ilmastokoordinaattorit työskentelevät tiiviisti läsnä kunnissa.

Hanke järjestää myös erilaisia tilaisuuksia, työpajoja ja koulutuksia sidosryhmille, kuten asukkaille, yrityksille ja järjestöille. Yritysten vastuullisuustyötä ja alueen vihreää siirtymää tullaan vauhdittamaan yhteistyössä Seutujen välinen muutos- ja kasvuohjelma -hankkeen ja luontomatkailuhankkeiden kanssa.

Lisätietoja: Jenni Lemettinen, projektipäällikkö, jenni.lemettinen@viitasaaari.fi, p. 040 627 7128

YrityskaupaKS – myyntikuntoa ja ostopolkuja Keski-Suomeen

Yritysten omistajanvaihdoksissa tukeva kehittämishanke on saanut alustavasti vihreää valoa rahoittajan puolelta. Hanke pääsee näillä näkymin alkamaan vuoden 2024 alkupuolella.

Hankkeessa vahvistetaan yrittäjien osaamista oman yrityksen myyntikuntoon laittamisessa. Hankkeessa myös etsitään uusia tapoja yritysten ostajien ja myyjien kohtaamiseen mm. digitaalisten kanavien kautta. Myös omistajanvaihdoksissa tukevan asiantuntijaverkoston toimintaa kehitetään edelleen.

Päätoimijoina hankkeessa ovat Sydänsuomessa-alueen kuntia edustava Kehittämisyhtiö Witas sekä hankkeen hallinnoija Keski-Suomen Yrittäjät ry.
Lisätietoja: Tarja Vartiainen, sijoittumispalveluiden asiantuntija, puh. 044 351 5499, tarja.vartiainen@witas.fi

Tavoitteena hankeperhe, joka vahvistaa työvoiman saatavuutta

Sydänsuomessa kunnat ovat hakemassa yhteisvoimin rahoitusta hankeperheelle, joka vahvistaa työvoiman saatavuutta, maahanmuuttajien työllistymistä sekä maaseutuasumisen uusien muotojen kehittämistä. Kaksi ensimmäistä hankehakemusta eli Ammattilaisia Sydänsuomeen ja Kotona Sydänsuomessa -hankkeet on jo jätetty rahoittajalle. Asumisen uudet tuulet maakuntien rajalla -hanketta valmistellaan parhaillaan siten, että Sydänsuomessa kuntien lisäksi mukana keskustelussa on kuntia Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon puolelta. Hankehakemus on tarkoitus jättää rahoittajalle alkuvuodesta 2024.

Näistä valmisteilla olevista hankkeista lisätietoa voi kysyä aluekoordinaattori Minna Jaakkolalta, puh. 040 588 1957, minna.jaakkola@witas.fi tai hankeasiantuntija Hanna Moilaselta, puh. 040 548 0582, hanna.moilanen@karstulanseutu.fi.

Sydänsuomalaista viestintää

Olethan jo ottanut Sydänsuomessa-kanavat seurantaan Facebookissa ja Instagramissa? Tämän vuoden luetuimmat jutut tähän mennessä ovat artikkeli Kyyjärvi Campingista, Pihtiputaan Kolima Distillerystä sekä Kannonkosken lasten harrastusmahdollisuuksista, jotka kaikki ovat saaneet tuhansia lukukertoja.

Linkit Sydänsuomessa-kanaviin ja luetuimpiin juttuihin on lisätty tämän artikkelin loppuun.

Elinvoima-aamukahvit helmikuussa Kinnulassa

Sydänsuomen yhteiset Elinvoima-aamukahvit järjestetään neljä kertaa vuodessa alueen eri kunnissa. Aamukahveille on kutsuttu Sydänsuomessa alueen yrityskehittäjät, kuntien ja kumppaniorganisaatioiden elinvoimatoimijat, yritykset, hankkeiden asiantuntijat, kehittäjät sekä yrittäjyyden ja aluekehityksen edistämisestä kiinnostuneet päättäjät.

Seuraavan kerran tapaamme 1.2.2024 klo 9–11 Kinnulan Seurojentalolla (Keskustie 12, Kinnula). Aamukahvittelun jälkeen on tarjolla ajankohtaista asiaa yritysten vastuullisuudesta ja hankkeiden tuoreita kuulumisia. Tarkempi ohjelma julkaistaan joulukuussa www.sydansuomessa.fi -sivustolla. Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan hankeasiantuntija Hanna Moilaselle osoitteella hanna.moilanen@karstulanseutu.fi, niin saat tarkemman ohjelman suoraan sähköpostiisi.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Jos tarvitsette alueyhteistyöstä lisätietoa tai toivotte meidän vierailevan kuntanne tilaisuuksissa, olkaa rohkeasti yhteydessä. Aluekoordinaattori Minna Jaakkola tai hankeasiantuntija Hanna Moilanen tulevat mielellään kertomaan aluekehitystyön ajankohtaisista asioista ja keskustelemaan tulevista suunnitelmista. Yhteystiedot: aluekoordinaattori Minna Jaakkola, puh. 040 588 1957, minna.jaakkola@witas.fi tai hankeasiantuntija Hanna Moilanen, puh. 040 548 0582, hanna.moilanen@karstulanseutu.fi.