Siirry suoraan sisältöön

Sydänsuomessa

Euroopan unionin osarahoittama
Keski-Suomen liitto

Huopanankoski hurmaa kesäkävijän historiallaan, kuohuillaan ja kaloillaan

Huopanankoski on pieni, idyllinen kylä Viitasaaren länsikulmalla. Se on aivan Kantatie 77:n varressa, joten kesäseikkailijoiden on helppo piipahtaa nauttimaan koskimaisemista, maankuuluista makkaraperunoista ja vanhan myllyn pysähtyneestä ajasta.

Yrittäjä Taru Siekkisellä on pää täynnä matkailullisia ideoita Huopanankosken miljöön kehittämiseksi. Lapsuudesta asti alueella aikaansa viettäneenä Taru kuvailee koskella työskentelyä sydämen asiaksi.

Kosken ja muutaman rakennuksen ympärille on punottu melkoinen palvelukokonaisuus. Yrittäjä Taru Siekkinen on Huopanankosken kioskin monitoiminainen. Hän myy kioskista ruokaa ja elintarvikkeita nälkäisille, kalastuslupia urheilukalastajille ympäri Suomen ja järjestää pitoja ja majoitusta.

Yksilöllistä majoitusta Huopanankoskella tarjoaa vanha kyläkauppa, joka on aivan kosken pientareella. Toisella puolella kylätietä toisen kyläkaupan vinttiin on puolestaan tänä kesänä sukeutunut pakohuone, jossa Juhani Ahon elämästä ammennetaan vihjeitä pelaajille.

Tänä kesänä ryhmät pääsevät ratkomaan mysteerejä Juhani Ahon jäljissä pakohuonepelissä.

Kylä kuin elävä museo

Koskimaiseman kuvatuin rakennus lienee vanha mylly. Sen kolmesta kerroksesta avautuu upeat näkymät vanhojen ruudullisten ikkunoiden läpi koskenkuohuihin. Eri puolelta kylää löytyy myös historiatauluja, joiden avulla on mahdollisuus tutustua tarkemmin menneisiin vuosikymmeniin ja -satoihin Huopanankoskella.

Historiallista kylänraittia voi huristella vaikkapa kioskilta lainattavilla ”citypyörillä”, jotka on yrittäjän sanojen mukaan kunnostettu vanhoista raadoista.  Raitilla saatat törmätä myös tämän kesän ”wolt-innovaatioon”: yrittäjän 16-vuotias poika kuljettaa maksusta kioskiruoat ruokailijoiden pöytiin saakka mönkkärillä.

Idyllinen kyläraitti rauhoittaa ja lumoaa satunnaisen matkailijan.

Koski Suomen parhaimmistoa

Huopanankosken asiakkaat ovat pääasiallisesti alueen mökkiläisiä, mutta matkailijoita saapuu pieneen kylään kaikista ilman suunnista. Taru Siekkinen kertoo, että juhannusviikolla kävijöitä oli muun muassa Turusta, Polvijärveltä ja pyöräilijä Porvoosta.

Yrittäjä nauttii asiakkaiden jututtamisesta. Useimmat kertovat tulevansa Huopanankoskelle luonnonrauhan ja hienojen maisemien takia. Myös koski on rankattu urheilukalastajien keskuudessa Suomen parhaisiin.

”Joko ensi vuodelle saa varattua lupia?”, Seinäjoelta ja Tampereelta kotoisin oleva kalastajaporukka kyselee toiveikkaasti. Useana vuonna Huopanankoskella käyneet kalastajat kuvaavat paikkaa maineeltaan legendaariseksi, jonne kannattaa varata luvat heti, kun ne avautuvat myyntiin.

Vanha mylly kutsuu pysähtymään koskenkohinan äärelle.